Home » Nakkeprolaps symptomer

Nakkeprolaps symptomer

Nakkeprolaps symptomer kan blant annet framstå som elektrisk stråling - Foto Wikimedia Commons
Nakkeprolaps symptomer kan blant annet framstå som elektrisk stråling – Foto Wikimedia Commons

Nakkeprolaps symptomer – Stråling i arm, nummenhet mm.

 

Nakkeprolaps kan gi flere symptomer. Både motoriske og sensoriske symptomer. Det er nakkeprolapsen sitt nivå som bestemmer hvilken type symptomer du får. For eksempel, hvis prolapsen påvirker nerveroten med navnet C7 vil symptomene påvirke musklene som er innervert av denne, og også C7 sitt dermatom. Et dermatom er det hudområdet som styres av nevnte nerverot – og som dermed vil bli påvirket enten i form av nedsatt følelse (hyposensitivitet) eller økt følsomhet (hypersensitivitet). Det skal nevnes at forskning har vist at mange nakkeprolaps også kan være asymptomatiske.

 
[sociallocker id=”327″]

Symptom: Stråling i arm eller hånd

Et av de vanligste symptomene på nakkeprolaps er stråling i arm eller hånd. Men stråling i arm eller hånd kan også komme fra nerveirritasjon i bunnen av nakken, skulder, albue eller håndledd – stråling eller iling er altså ikke ensbetydende med nakkeprolaps.

 

Strålingen karakteriseres tidvis som ‘mauring’, prikking, nummenhet, iling eller nærmest elektriske smerter. Denne kan være nærmest konstant eller komme og gå avhengig av hvilke fysiske utfordringer du slenger på deg selv.

 

Strålesmerter kan også tidvis beskrives som ilinger i armen eller også som nummenhet i armen.

 

Elektrisk stråling kan være som å få støt nedover armen - Foto Wikimedia Commons
Elektrisk stråling kan være som å få støt nedover armen – Foto Wikimedia Commons

 

Hvilket område som påvirkes avhenger av hvilken nerverot som er avklemt, for eksempel hvis det er C7 nerveroten som er i klem, så vil mange kunne oppleve en nedsatt følelse i øvre del av hånden og langefingeren. Det mest normale er sensoriske symptomer (altså nedsatt sensitivitet for berøring og lignende), men man kan også oppleve motoriske symptomer i form av svekket kraft i de musklene som er innervert av påvirket nerverot.

 

I vårt eksempel vil en avklemming av C7 på høyre side kunne gi nedsatt styrke i høyre triceps (armstrekker) og også kunne føre til en svekket C7 refleks ved testing hos kliniker.

 

En kiropraktor kan evaluere din nakkefunksjon - Foto AICA
En kiropraktor kan evaluere din nakkefunksjon – Foto AICA

 

Ikke vent – få det utredet.

Hvis du har mistanke om at du har nakkeprolaps, så anbefales det at du får det utredet hos en muskuloskeletal ekspert med henvisningsrett til billeddiagnostisk utredning. De 3 primærhelseyrkene som har denne spesialistretten er kiropraktor, manuellterapeut og lege.

 

Hvis du går for lenge med en nerveirritasjon kan dette gjøre det totale helseproblemet større enn det hadde trengt å være. Det er viktig at du får en ekspert til å fortelle deg blant annet hva du bør gjøre og hvilke aktiviteter du bør unngå.

 

Klinikeren vil undersøke sensorikk for å se om du har noen nedsatt eller økt følelse i hud. En nedsatt følelse vil ofte rapporteres som nummenhet og en økt følelse vil i de fleste tilfeller rapporteres som smerter ved berøring som egentlig ikke burde gitt smerter.

 

Deretter vil styrken evalueres, før refleksene dine testes for å se om disse er svekket eller økte.

 

Utifra disse testene vil klinikeren kunne anslå hvilket nivå som er påvirket, og hva du bør gjøre videre – det vil også bli tatt hensyn til om du trenger billeddiagnostisk utredning, da oftest i form av MR eller røntgenbilde.

 
[/sociallocker]
 

Det neste vi skal lære om nå har vi allerede nevnt i artikkelen. De kalles ‘dermatomer’ og er veldig viktige for din forståelse av nervesymtomer. Trykk nedenfor for å bla deg videre til neste side.

 

NESTE SIDE: Hva er et dermatom?

Kart over dermatomer - Bakre del - Wikimedia Commons

3 kommentarer

 1. Heia,

  Takk for en topp side. Sliter med smerter etter en nakke og ryggoperasjon. Tegningene her viser meg at det er andre skiver som trøbler enn det som ble operert. Er redd for varig skade på nerver. Føler nevrologene ikke snakker helt sant. Var rygg og nakkeoperasjonen velykket?

  Takk for flott info.

  Vidar

 2. Jeg har gått lenge med smerter i skulder og ut i arm, verst på venstre side. Kan ikke sove på verken høyre eller venstre side. Ved Daglig aktivitet blir overarmen fort sliten og fingrene også. Kjenner også smerte i ansiktet og kinn med berøring av pute.. Etter mange bilder av skuldre ble det etter 5 år tatt bilde av nakke. Dette er 2 år siden. MR sier trange moderate plassforhold for C7 rot i foramen. C6/7-nivå uttalt spondylose og skivedegenerative forandringer C5/6 og C6/7. Hva kan jeg gjøre med dette?

  • Hei Laila! Det vanligste forløpet først vil være å gå til fysikalsk behandling og opptrening av de affekterte områdene. Her vil valg av behandlingsteknikker også være viktige, da teknikker som traksjon og skånsom leddmobilisering, har dokumentert effekt på skiveprolaps med trange forhold i nakken. Du må dòg belage deg på at dette kan ta lang tid – særlig med tanke på varigheten av problematikken din. Ønsker deg alt vel videre.

   Med vennlig hilsen,
   Alexander v/ Vondtklinikkene avd. Lambertseter – lambertseterkiropraktorsenter.no

   Kilde: Constantoyannis et al, 2002. Intermittent cervical traction for cervical radiculopathy caused by large-volume herniated disks. J Manipulative Physiol Ther . Mar-Apr 2002;25(3):188-92.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.