Home » Behandling av Nakkeprolaps » Fysikalsk behandling for Nakkeprolaps

Fysikalsk behandling for Nakkeprolaps

Fysikalsk Behandling for Nakkeprolaps [Konservativ Nakkeprolapsbehandling]

 

fysikalsk behandling

 

Fysikalsk behandling kan hjelpe mot smerter og nedsatt funksjon ved nakkeprolaps.

Nakkeprolaps kan medføre betydelige følgeplager og smerter i muskler, bindevev og ledd. En fysioterapeut eller moderne kiropraktor kan være behjelpelig med muskelarbeid, mobilisering, uttøyning og tilrettelagte rehabiliteringsøvelser. Men behandlingen kan, i tillegg til dette, også bestå av nålebehandling, trykkbølgebehandling, ultralyd og / eller eller laserterapi.

 

Våre moderne, offentlig autoriserte klinikere, ved Vondtklinikkene med avdelinger i både Oslo (Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll), jobber helhetlig og tilbyr evidensbasert fysikalsk behandling for nakkeprolaps. Ved våre klinikker kan du alltid være trygg på at du er i de beste hender med den beste faglige kompetansen.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • 1. Hvordan Fysikalsk Behandling kan Hjelpe mot Nakkeprolaps

+ Ulike Typer av Fysikalsk Behandling

  • 2. Muskelarbeid mot Smerter ved Nakkeprolaps

+ Aktive Triggerpunkter ved Nakkeprolaps

  • 3. Egentiltak mot Nakkeprolaps
  • 4. Rehabiliteringsøvelser mot Nakkeprolaps
  • 5. Våre Klinikker og Samarbeidspartnere

 

1. Hvordan kan Fysikalsk Behandling Hjelpe mot Nakkeprolaps?

Fysikalsk behandling brukes gjerne som et paraplybegrep for flere ulike typer av behandlingsmetoder – disse inkluderer gjerne en kombinasjon av muskulære teknikker og instruksjon i rehabiliteringsøvelser.

 

Ved slik konservativ behandling har vi gjerne tre hovedmål:

  1. Lindre Smerter fra Muskelvev og Bindevev
  2. Løse opp i Anspent Skadevev
  3. Øke Blodsirkulasjonen i Området og Stimulere Raskere Tilheling

 

Som nevnt finnes det en rekke fysikalske behandlingsteknikker som gjerne faller inn under begrepet fysikalsk behandling. Man tenker gjerne på muskelarbeid og bløtvevsteknikker når man nevner denne typen behandling. Dòg faller også leddmobilisering, nervemobilisering og bindevevsteknikker, teknisk sett, i samme kategorien.

 

Ulike Typer av Fysikalsk Behandling

I listen nedenfor kan du se de forskjellige behandlingsmetodene som faller inn under begrepet fysikalsk behandling:

  • Aktiv Myofasciell Oppløsningsteknikk (Active Release Technique)
  • Bindevevsverktøy / Graston (Instrument-assistert Bløtvevsbehandling)
  • Fysioterapi
  • Intramuskulær akupunktur (nålebehandling mot overaktivt muskulært vev)
  • Leddmobilisering
  • Massasje
  • Moderne Kiropraktikk
  • Muskulære Teknikker
  • Nervemobiliseringsteknikker
  • Rehabiliteringsøvelser
  • Triggerpunktbehandling
  • Tøyeteknikker

Begrepet fysikalsk behandling dekker gjerne behandlingsmetoder hvor det jobbes fysisk med hendene inn mot muskelspenninger, skadevev og bløtvevsrestriksjoner.

 

2. Muskelarbeid mot Smerter ved Nakkeprolaps

Muskelarbeid er et bredt begrep – og teknisk sett er gjerne bløtvevsarbeid et mer riktig uttrykk å bruke. Ved muskulære teknikker mot smerter grunnet nakkeprolaps og nerveavklemming snakker vi derfor om å løse opp i bløtvev i og rundt den avklemte nerven.

 

Ved å jobbe aktivt inn mot bløtvevsrestriksjonene kan vi stimulere tilheling i området, redusere smertesensitivitet og gi bedre bløtvevselastisitet. Medikamentell behandling kan også være nødvendig i kombinasjon med fysikalsk behandling i den akutte fasen av et nakkeprolaps. Således samarbeider gjerne moderne kiropraktorer og fysioterapeuter med fastleger for best resultater.

 

– Symptomlindrende og Funksjonsbedrende

Muskelarbeid i form av bløtvevsarbeid, massasje og triggerpunktsbehandling kan virke symptomlindrende og funksjonsbedrende på en rekke følgeplager ved nakkeprolaps, som for eksempel overaktive, hypersensitive muskler (triggerpunkter / muskelknuter). Dette kan også bidra til å avlaste den påvirkede nerven og gi raskere bedring.

 

– Aktive Muskelknuter ved Nakkeprolaps

I artikkelen om dermatomer (åpner i et nytt leservindu – slik at du kan fortsette å lese denne artikkelen) viser vi i detalj hvordan ulike nerverøtter gir og mottar signaler til forskjellige deler av huden, samt muskulatur (myotomer). Avhengig av hvilken eller hvilke – dersom det er flere – nerver som er avklemt vil man kunne oppleve en betydelig økning i muskelspenninger og aktive muskelknuter rundt den affekterte nerven.

 

Forskning har vist at spesifikke aktive muskelknuter er assosiert med spesifikke nerverotsavklemminger – og hvilket skivenivå de ligger på (1). Blant annet kan man gjerne se følgende mønster ved nerveavklemming:

  • C3-4: Aktive muskelknuter i musculus levator scapulae og latissimus dorsi.
  • C4-5: Assosiert med triggerpunkter i splenius capitis, levator scapulae og rhomboideus minor.
  • C5-6: Økte spenninger i splenius capitis, deltoideus, levator scapulae, rhomboideus minor og latissimus dorsi.
  • C6-7: Gir ofte aktive triggerpunkter i latissimus dorsi og rhomboideus.

Den nevnte studien målte en betydelig høyere muskelaktivitet i de ovenstående musklene hos pasientene med påvist nerveavklemming / skiveskader i tilhørende nivå. Nok et bevis på hvorfor det er så viktig med god funksjon i nakken for å unngå smerter i skuldrene og øvre rygg.

 

– Hvordan Fungerer Muskelarbeid Rettet inn mot Overaktiv Muskulatur?

Fysikalsk behandling i form av bløtvevsarbeid som triggerpunktbehandling, mobilisering og massasje senker smertesensitiviteten i anspente og smertefulle muskler. Forskning har vist at effekten er kumulativ. Pasienten kan oppleve en stadig og gradvis forbedring – selv etter 12 behandlinger (2).

 

– Dokumentert Effekt

Når klinikeren jobber inn i muskulaturen vil det i de aller fleste tilfeller oppleves ømhet i området (trykksensitivitet). Formålet med behandlingen er å øke blodsirkulasjonen til påvirket muskulatur, bryte ned skadevev og løse opp i spenninger. Særlig idrettsmassasje hos offentlig autorisert kliniker (moderne kiropraktor eller fysioterapeut) er til å anbefale. Gjerne i kombinasjon med lett nakketraksjon og leddmobilisering i brystryggen.

 

For eksempel har målingsapparater vist at trykksensitiviteten i musculus øvre trapezius og suboccipitalis går betydelig ned etter fysikalsk behandling. Dette er en av de naturlige grunnene til at mange velger å gå til behandling jevnlig med cirka 1 måneds mellomrom. Særlig de med hektiske hverdager, mye stress og bekymringer kan ha meget godt av slik behandling.

 

3. Egentiltak mot Nakkeprolaps

Alt kan repareres‘ sa Joachim ‘Jokke’ Nielsen, og jaggu har han rett i det. Vel, hvertfall i den grad at alt kan repareres til å bli mye bedre – men uten å bli som nytt. For å sikre best mulig ‘reparasjon’ er det viktig at man legger til rette for tilheling på alle plan. Å oppsøke profesjonell hjelp er gjerne første steget, men det å gjøre aktive egentiltak på hjemmebane er også veldig viktig.

 

Her trekker vi gjerne fram ergonomisk sovestilling for nakken, hjemmeøvelser og daglig traksjon med bruk av hjemmetraksjonsapparat som meget gode egentiltak. Nedenfor kan du se tre gode produkter som kan hjelpe deg med dette:

 

Vi tilbringer mange timer i sengen. Det er også når vi sover at det forekommer høyest reparasjonsaktivitet i bløtvev og mellomvirvelskiver. En ergonomisk hodepute er derfor gjerne alfa-omega for de som plages med nakkesmerter og nakkeprolaps. Denne varianten tenker nytt og er u-formet, som gjør at man får en mer riktig ergonomisk stilling og posisjon på nakken og brystryggen. Trykk på lenken ovenfor hvis du vil lese mer om den eller gjøre en investering i egen helse.

Elastiske treningsstrikker kan være en glimrende treningspartner for deg som plages med nakkeprolaps. I treningsprogrammet vist i videoen nedenfor benytter vi oss av nettopp slike strikker. Glimrende for deg som ønsker å trene skånsomt, men også effektivt.

 

Et apparat for å dekomprimere nakkeskivene. Skiveprolaps betyr at mellomvirvelskiven er komprimert og sammentrykket – som vist i illustrasjonen nedenfor. Traksjonsbehandling innebærer derfor teknikker som skånsomt løfter og trekker nakkevirvlene fra hverandre. Med dette hjemmebruksapparatet kan du selv, med måte, også strekke på nakken og fjerne trykk fra de avklemte skivene. Den store fordelen er da at man har mulighet til å gjøre dette daglig for best mulig effekt.

Ved å redusere eller fjerne trykket mot den påvirkede nerven vil man også kunne oppleve både smertelindring og funksjonell bedring. For deg med nakkeprolaps kan dette derfor være en god og lettbrukt variant. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om dette apparatet, og for å se kjøpsmuligheter.

 

4. Rehabiliteringsøvelser mot Skiveprolaps i Nakken

Forskning har vist at pasienter med nakkeprolaps kan ha god nytte av nakkestabilitetstrening, DNF-trening og skulderøvelser (3, 4). Studier har dòg vist at en kombinasjon av fysikalsk behandling og hjemmeøvelser er mer effektivt enn bare øvelser på egenhånd (5). En trygg måte å starte på er å begynne med strikktrening.

 

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fra Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpnes i et nytt vindu) fram et treningsprogram med strikk tilpasset deg med nakkeprolaps. Start alltid forsiktig de første par øktene. Sikt deg inn på å gjennomføre cirka 3 økter hver uke i 12-16 uker.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Brystrygg, Nakke og Skuldre (med strikk)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer tilpasset dine smertediagnoser.

 

5. Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv.

 

Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkenes åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Lei av å være uvenn med nakken? La oss hjelpe deg tilbake til en hverdag som ikke preges av nakkesmerter.”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseterkiropraktorsenter.no (Lambertseter, Oslo) / Eidsvollkiropraktorsenter.no (Eidsvoll Sundet, Viken)

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

Forskning og Kilder:

1. Hsueh et al, 1998. Association of active myofascial trigger points and cervical disc lesions. J Formos Med Assoc . 1998 Mar;97(3):174-80.

2. Moraska et al, 2014. Responsiveness of Myofascial Trigger Points to Single and Multiple Trigger Point Release Massages: A Randomized, Placebo Controlled Trial. Am J Phys Med Rehabil . 2017 Sep;96(9):639-645.

3. Buyukturan et al, 2017. Cervical stability training with and without core stability training for patients with cervical disc herniation: A randomized, single-blind study. Eur J Pain . 2017 Nov;21(10):1678-1687.

4. Jull et al, 2008. Clinical assessment of the deep cervical flexor muscles: the craniocervical flexion test. J Manipulative Physiol Ther . 2008 Sep;31(7):525-33.

5. Rodrigues-Sanz et al, 2021. Comparison of an exercise program with and without manual therapy for patients with chronic neck pain and upper cervical rotation restriction. Randomized controlled trial. PeerJ . 2021 Nov 24;9:e12546.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.