Home » Behandling av Nakkeprolaps » Traksjonsbehandling

Traksjonsbehandling

Traksjonsbehandling mot Nakkeprolaps (Cervikal Spinal Dekompresjon)

Flere forskningsstudier har vist at traksjonsbehandling kan være nyttig i behandlingen av nakkeprolaps.(1,2)

De aller fleste med nerveavklemming og skiveprolaps i nakken kan ha funksjonsbedrende eller symptomlindrende effekt av tilpasset traksjonsbehandling. Det vanligste er at tilpasset nakketraksjon utføres av moderne kiropraktor eller fysioterapeut, men man kan også bruke hjemmetraksjonsapparat. Forskningsstudier har vist at det å bruke traksjonsapparat 2 ganger om dagen i 5 minutter pr gang kan ha positiv effekt på nakkeplager med nerveavklemming.(3)

 

Her er det viktig å nevne at det finnes forskjellige typer av traksjonsapparat og at våre klinikere, ved Vondtklinikkene, anbefaler at man bruker et oppblåsbart hjemmetraksjonsapparat (lenken åpner i nytt vindu – med kjøpsmulighet hvis ønskelig). Grunnen til at man anbefaler oppblåsbart er at dette gir mer kontroll til pasienten på hvor mye traksjon som forekommer i nakken.

 

“Vondtklinikkene med avdelinger på blant annet Eidsvoll Sundet (Viken) og Lambertseter (Oslo) innehar særegen ekspertise innen utredning, behandling og opptrening av nakkeprolaps og nervesmerter. Vår visjon er alltid å være de beste offentlig autoriserte klinikerne innen aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Kontakt oss gjerne via lenkene dersom du trenger hjelp med din problematikk.”

 

Artikkel – Sist oppdatert: 19.01.2022

Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  • 1. Hvordan Fungerer Nakketraksjon mot Nakkeprolaps?

+ Hva er årsaken til smerter ved nakkeprolaps?

+ Traksjon og virkemåte

  • 2. Ulike Typer av Traksjonsbehandling
  • 3. Forskning: Fungerer Traksjonsbehandling mot Prolaps i Nakken?
  • 4. Egentiltak: Hjemmetraksjonsapparat (Med beskrivelse og lenke)
  • 5. Treningsøvelser mot Prolaps i Nakken (Med video)
  • 6. Kontakt Oss: Våre Klinikker

 

1. Hvordan Fungerer Nakketraksjon mot Nakkeprolaps?

I denne delen av artikkelen ser vi nærmere på hvordan traksjon faktisk fungerer. Men for å forstå det må vi også skjønne mer av hva som skjer ved et nakkeprolaps med rotaffeksjon (avklemming). Det går vi nærmere inn på nedenfor.

 

– Hva er årsaken til smerter ved nakkeprolaps?

I mellom nakkevirvlene finner vi en mykere skive som kalles for en mellomvirvelskive. Denne består av en myk kjerne, nucleus pulposus, og en hardere yttervegg kalt annulus fibrosus. Ved et nakkeprolaps har det forekommet en skade på skiven, med tilhørende sammentrykning og dehydrering, som gjør at kjernen trykker ut gjennom ytterveggen – og videre mot nervene i bakkant av mellomvirvelskiven.

 

Når denne trykker mot nerven kan det oppstå både lokale nakkesmerter og strålende smerter tilhørende nervedistribusjonen. Smertene og symptomene vil variere basert på omfanget av prolapset og hvilken nerve som er avklemt. Du kan lese en stor guide om symptomer ved nakkeprolaps her (lenken åpner i et nytt vindu – slik at du kan lese ferdig artikkelen her).

(Figur 1: Her kan du se hvordan et nakkeprolaps kan trykke bakover mot nerveroten)

Hvordan fungerer traksjon av nakke på skiven? - Foto NPR

(Figur 2: Et 3D-bilde som illustrerer avklemmingen ytterligere)

Så årsaken til smertene er altså selve avklemmingen av nerven. Et viktig mål blir derfor å redusere og fjerne trykket fra den påvirkede nerveroten, og det er her fysikalsk behandling og traksjonsbehandling kan spille en viktig rolle. Ved traksjon trekkes nemlig de påvirkede nakkevirvlene fra hverandre på en trygg måte – som gjør at plassforholdene blir forbedret (se figur 2).

 

– Traksjon og Virkemåte

Traksjonsbehandling bidrar til å redusere trykket mot den påvirkede nerven, og gir bedre avstand mellom nakkevirvlene. Det er særlig området hvor nervene går ut på siden, kalt foramen intervertebralis, og selve mellomvirvelskiven som påvirkes positivt av dette. Dersom trykket mot mellomvirvelskiven reduseres kan dette bidra til skadetilheling.

 

Vi kan oppsummere effekten av traksjonsbehandling på følgende måte:

  • Dekomprimerer Mellomvirvelskiven
  • Kan Redusere Nakkesmerter som Skyldes Trange Forhold
  • Mer Effektiv Skadetilheling
  • Reduserer Nervetrykk og Nervesmerter

 

“- Kort fortalt er traksjonsbehandling en trygg behandlingsmetode som utøves av moderne kiropraktorer og fysioterapeuter. Ved Vondtklinikkene utfører alle våre avdelinger denne typen av cervikal spinal dekompresjon. Men dersom du ikke er i nærheten av noen av våre klinikker – så kan vi varmt anbefale utprøving av oppblåsbart hjemmetraksjonsapparat (lenken åpner i nytt vindu – med mer informasjon om produktet).”

 

2. Ulike Typer av Traksjonsbehandling

De to vanligste metodene for traksjonsbehandling mot nakkeprolaps deles inn i:

  1. Manuell Traksjon
  2. Hjemmetraksjon (Egentraksjon)

Cervikal traksjon (blant annet ved bruk av hjemmetraksjonsenheter) kan redusere nervesmerter og radikulopati symptomer1,2. Forskning har vist at traksjonsbehandling er mest effektiv når den akutte muskulære smerten har avtatt. Dette skyldes, naturlig nok, at muskulære spenninger kan bidra til at musklene er forkortet og at det blir vanskeligere å få trukket virvlene tilstrekkelig fra hverandre. Men teknikken er allikevel effektiv. Våre klinikere bruker, blant annet, muskulære teknikker i kombinasjon med laserterapi og nålebehandling for å redusere muskelsmerter assosiert med nakkeprolaps.

 

1. Manuell Traksjon (Vanligvis Utført av Moderne Kiropraktor eller Fysioterapeut)

Fysikalsk behandling av nakkeprolaps - Foto TranQ

Ved utredning og behandling av nakkeprolaps bør du oppsøke kyndig og profesjonell hjelp. De offentlig autoriserte yrkene i Norge er fysioterapeut (inkludert MT) og kiropraktor. En offentlig autorisasjon gir deg som pasient en trygghet på at du er i gode og kompetente hender. Behandlingen utføres vanligvis med pasienten liggende på ryggen, og hvor deretter behandleren legger på en lett og tilpasset traksjonsstrekk på nakken. Dette kombineres gjerne med leddmobilisering av brystryggen og andre behandlingsteknikker.

 

2. Hjemmetraksjon

 

Illustrasjon: Oppblåsbart Nakketraksjonsapparat (Lenken åpner i nytt vindu).

Mange foretrekker å bruke egentlitak – og det må man respektere. Vi anbefaler dòg. på det sterkeste, at du får nakken utredet og undersøkt dersom du opplever stråling ned i armen og hånden. Med det sagt, så er det dokumentert effekt av hjemmetraksjon også. Studier har vist til at så lite som 5 minutter, 2 ganger daglig, kan ha effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring.(3)

 

“- Lenger ned i artikkelen, og via bildet ovenfor, har vi lenket til et oppblåsbart hjemmertraksjonsapparat som vi gjerne anbefaler til våre pasienter. Vi anbefaler den oppblåsbare varianten, da den er tryggere og enklere å bruke riktig.”

 

3. Forskning: Fungerer Traksjonsbehandling mot Nakkeprolaps?

Forskningen kan stort sett vise til god effekt av traksjonsbehandling mot nakkeprolaps.(1,2) Dòg er det selvfølgelig slik at man ikke vanligvis kun vil bruke traksjon som behandlingsmetode. En moderne behandler vil vanligvis kombinere behandlingen med fysikalske teknikker, laserterapi, intramuskulær akupunktur, leddmobilisering, ergonomisk veiledning og rehabiliteringstrening. Det er nemlig ved å kombinere flere behandlingsteknikker vi kan oppnå optimale resultater og langvarig bedring.

 

Studier kan for eksempel vise til at laserterapi er effektivt mot nakkeprolaps.(5) Dette er en moderne og skånsom behandlingsteknikk som vi bruker ved alle våre avdelinger – og som, i kombinasjon med traksjonsbehandling, kan bidra til raskere tilheling. Selv ved kroniske og langvarige kasustikker med nakkeprolaps.

4. Egentiltak: Hjemmetraksjonsapparat

Med tanke på at traksjonsbehandling er tematikken i denne artikkelen, så kommer vi ikke unna en egen del i artikkelen om hjemmetraksjonsapparat. Våre klinikere, både fysioterapeuter og kiropraktorer, anbefaler gjerne slike tiltak – inkludert tilpassede rehabiliteringsøvelser for best mulige resultater.

 

Et traksjonsapparat som har som hovedformål å dekomprimere de avklemte nakkeskivene. Skiveprolaps betyr at mellomvirvelskiven er komprimert og sammentrykket. Traksjonsbehandling innebærer derfor teknikker som skånsomt løfter og trekker nakkevirvlene fra hverandre. Med dette hjemmebruksapparatet kan du selv, med måte, også strekke på nakken og fjerne trykk fra de avklemte skivene. Den store fordelen er da at man har mulighet til å gjøre dette daglig for best mulig effekt.

 

“PS – Via lenken til nakketraksjonapparatet ovenfor kan du også se andre egentiltak som kan være fordelaktige for deg med nakkesmerter og nakkeprolaps. Inkludert u-formet hodepute.”

 

5. Rehabiliteringsøvelser mot Prolaps i Nakken (med Video)

Våre klinikere jobber alltid for å sikre optimale og langvarige resultater. Derfor vil du alltid få veiledning og instruksjon i øvelser som adresserer dine feilfunksjoner. Nakkestabilitetsøvelser og styrkeøvelser for nakke og skuldre er essensielle ingredienser for å sikre best mulige resultater. Særlig trening med strikk kan være fordelaktig, da det er både trygt og effektivt. Systematiske oversiktsstudier, den sterkeste formen for forskning, har konkludert med at skulderbladstrening er effektiv mot kroniske nakkeplager (5).

 

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fra Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo (lenken åpnes i et nytt vindu) fram et treningsprogram med strikk tilpasset deg med nakkeprolaps. Ta det alltid rolig de første økene. Sikt deg inn på å gjennomføre cirka 3 økter hver uke i 12-16 uker. Vi kan anbefale 6-10 repetisjoner over 3 sett.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Stabilisering av Skulderblad og Nakke (med strikk)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer tilpasset dine smertediagnoser.

 

I treningsprogrammet ovenfor bruker vi treningsstrikker av denne typen. Via lenken ovenfor her kan du se flere varianter av denne strikken – og også kjøpe noen hvis ønskelig.

 

6. Kontakt oss: Våre Klinikker og Kontaktmuligheter

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv.

 

Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkenes åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Ikke la et nakkeprolaps stoppe deg fra å gjøre de tingene du ønsker å gjøre. Ta heller tak i problemet og gjør noe med det allerede i dag. Vi er her for å hjelpe deg.”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(Klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller klikk på lenkene nedenfor)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseterkiropraktorsenter.no (Lambertseter, Oslo) / Eidsvollkiropraktorsenter.no (Eidsvoll Sundet, Viken) / Raaholtkiropraktorsenter.no (Råholt, Viken)

 

Med de beste ønsker om god nakkehelse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

Kilder og Forskning:

1. Levine MJ, Albert TJ, Smith MD. Cervical radiculopathy: diagnosis and nonoperative management. J Am Acad Orthop Surg. 1996;4(6):305–316.

2. Rhee JM, Yoon T, Riew KD. Cervical radiculopathy. J Am Acad Orthop Surg. 2007;15(8):486–494.

3. Swezey et al, 1999. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.

4. Graham N, Gross A, Goldsmith CH, et al. Mechanical traction for neck pain with or without radiculopathy. Cochrane Database Sys Rev. 2008;(3):CD006408.

5. Seo et al, 2020. Is Scapular Stabilization Exercise Effective for Managing Nonspecific Chronic Neck Pain?: A Systematic Review.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.