Home » Symptomer på Nakkeprolaps » Forskjell på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps?

Forskjell på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps?

Hva er forskjellen på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps? - Foto Wikimedia
Hva er forskjellen på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps? – Foto Wikimedia

Forskjell på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps?

Forskjellen på akutt nakkeprolaps og kronisk nakkeprolaps er selve tiden / varigheten du har vært rammet av nakkeprolaps. Ofte blir disse begrepene benyttet feil, da folk flest ikke bruker disse i dagligdags tale. Her har du altså forskjellen på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps.

 

Tidsklassifisering av nakkeprolaps

Et nakkeprolaps kan deles inn i tre kategorier avhengig av hvor lenge man har hatt problemet: akutt, subakutt og kronisk.

 

Et akutt nakkeprolaps vil si at nakkeprolapset har vart i under 3 uker. En akutt tilstand er altså tidperioden fra dag 1 fram til det har gått 3 uker.

 

Eksempel: En 25-åring presenterer med 10 dagers varighet av nakkesmerter. Hvordan vil du klassifisere disse smertene?

Svar: Helt riktig. 25-åringen har akutte nakkesmerter.

 

Et subakutt nakkeprolaps vil si at prolapset i nakken har vedvart i over 3 uker. En subakutt tilstand er tidsperioden fra 3 uker har gått til 3 måneder.

 

Forskjellen på akutt nakkeprolaps og kronisk nakkeprolaps er varigheten - Foto Wikimedia
Forskjellen på akutt nakkeprolaps og kronisk nakkeprolaps er varigheten – Foto Wikimedia

 

Etter at 3 måneder har gått har vi et kronisk nakkeprolaps. En kronisk tilstand er altså når vi er inne i tidsperioden etter at 3 måneder har gått. På samme måte kan man si at man har kroniske nakkeplager hvis man har et nakkeproblem som har vedvart i over 3 måneder.

 

Eksempel: Bestemor Duck har klaget til sin gårdshjelp over vondt i nakken og stråling ned i høyre hånd i over 3 måneder. Hvordan vil du klassifisere disse vondtene?
Svar: Dette er et klassisk eksempel på kroniske nakkesmerter med mulig nerverotirritasjon. Bestemor Duck burde få utredet problemet sitt snarest!

 

Så nå vet du altså forskjellen på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps.

Den informasjonen kan du bruke til å være en skikkelig besserwizzer når svigermor klager over den ‘kroniske nakkesmerten’ hun fikk forrige uke etter luking av blomsterbeddet. Det er dessverre ikke noen garanti for at ditt forhold med dine svigerforeldre vil bedres av slik besserwizzing. Snarere tvertimot. Besserwizzing kan rett og slett være en risikofaktor når det kommer til sjansen for å forverre den sosiale tilstanden mellom deg og svigers.


3 kommentarer

 1. Jeg har hatt plager siden okt/nov 2015. MR bilder tatt nå, viser ingen endring, hva kan jeg se for meg framover? C5/C6: Det dreier seg om skiveprotrusjon og uncovertebralleddsathrose mot høyre, med relativt overbevisende affeksjon av høyre c6-roten plassforhold. I nivå C6/C7: en lett bukende skive, bukningen er lett overvekt mot venstre, men ingen sikker rotaffeksjon.

 2. Hei
  Har hatt prolaps i nakken siden påsken 2016. Det begynte med ryggsmerter . Fikk ettervert smerter i Venstre underarm , videre til spes. lillefinger og ringfinger v. arm . Tok MR – og fikk påvist sprukken prolaps c7-8 . Har gått mye i ulendt terreng og trent mye styrke . Ettervert blitt mye bedre. Men nå altså – i beg.av Februar – er de samme smertene tilbake . Tror / innbiller meg at jeg antagelig har trent med for tunge manualer og sånn sett vært for uforsiktig….Spm et er således : bør/kan jeg fortsett å trene – men heretter løfte mye lettere vekter – for å trene meg frisk igjen ? Jeg har jo veldig gode erfaringer med å trene meg bedre og bedre ….inntil “det smalt igjen” altså 🙂

 3. Jeg fikk påvist prolaps i 2009, men det ble aldri gjort noe med det… Siden det har jeg flere ganger i året opplevd å bli stiv i nakken, hatt smerter i skuldre, ilinger i armene, nummenhet i hendene, særlig tommel, pekefinger og langfinger føles hoven/oppsvulmet, økende problemer med motorikk, klønete (søle, velte, miste ut av hendene), vondt i ryggen, smerter i korsryggen, vondt å gå, vondt å sitte for lenge, ramler overende på flat mark fordi beina plutselig ikke bærer meg, osv osv…
  Fastlegen og turnuskandidater jeg har vært hos iløpet av disse årene, har avfeid alt med reseptblokka, og jeg har fått beskjed om å ta 8 paraset og 3 diklofenak daglig i 10-12 dager. Selv om jeg tydelig har uttrykt at det kun gir en viss lindring etpar uker, før alt går tilbake til som det var.
  Etter å ha lest det som står på disse sidene, må jeg tilstå at jeg er redd. Jeg har hatt så mye problemer i snart 8 år, uten at noen har tatt det på alvor!! Permanent skade??
  Økonomisk har det vært tøft, har søkt om Attføring og fått avslag, anket og fått avslag, vært arbeidsledig i lange perioder i årenes løp og ikke oppnådd inntekt som gir rett til dagpenger. Med barnetrygda som eneste inntekt (nei, jeg klarer ikke å søke sosialhjelp- har etterhvert et svært anstrengt forhold til NAV), har jeg dermed vært tvunget til å fortsette å jobbe som f eks servitør, eller også i dagligvarebutikker – og jeg har virkelig presset meg selv til å holde ut så lenge som mulig, men det sier seg selv at det ikke er hensiktsmessig arbeid for noen med sånne plager.
  Hvordan skal jeg få legen til å forstå at vi må få gjort noe med nakken? Jeg fikk beskjed av nevrokirurg i 2009, at jeg måtte bare lære meg å leve med denne prolapsen, og det ville nok rette seg av seg selv. Nå har jeg for så vidt prøvd å leve med det, men skulle gjerne hatt noe å leve av, mens jeg lever med det…

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.