Home » Symptomer på nakkeprolaps » Forskjell på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps?

Forskjell på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps?

Forskjell på Akutt Nakkeprolaps Versus Kronisk Nakkeprolaps?

Nakkeprolaps

 

Forskjellen på akutt nakkeprolaps og kronisk nakkeprolaps er selve tiden / varigheten du har vært rammet av nakkeprolaps, men kan også referere til at man mener at det foreligger en risiko for at problemet blir langvarig.

Ofte blir disse begrepene benyttet feil, da folk flest ikke bruker disse i dagligdags tale. I denne artikkelen går vi nærmere gjennom på akutt nakkeprolaps versus kronisk nakkeprolaps. Problemet er bare det at, i folkelig uttale, så brukes også begrepet kronisk om noe som er tilnærmet umulig å gjøre noe med – og slik er det jo ikke med nakkeprolaps. Faktisk så er det slik at de aller fleste nakkeprolaps vedvarer i minst 4 måneder, selv med behandling og rehabiliteringstrening, og dermed faller under kategorien kronisk.

Hos mange vil prolapset ha regrediert – altså trukket seg tilbake og blitt betydelig mindre. En slik positiv forandring kan også føre til at nakkeprolapset nå defineres som en skivebukning, og ikke lenger legger trykk mot nerveroten. Med andre ord var ikke tilstanden kronisk i den forstand at det ikke kunne bli bedre, selv om det kanskje tok 4-6 måneder for det å bli bra.

Artikkel – Sist oppdatert: 29.07.2024

Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – se alle våre klinikkavdelinger her

Tidsklassifisering av nakkeprolaps

[Gina Vissheim jobber som fysioterapeut på Vondtklinikkene avd. Grimstad Fysikalske i Agder. Hun har høy faglig interesse og kompetanse innenfor utredning og behandling av nakkeprolaps. Du kan kontakte henne her hvis ønskelig. Hvis du ikke er i nærheten av Grimstad tilbyr hun også telefonkonsultasjoner eller videokonsultasjoner.]

Hei! Mitt navn er Gina Vissheim. I denne delen av artikkelen skal jeg snakke litt mer om hvordan vi tidsklassifiserer et prolaps. Et nakkeprolaps kan deles inn i tre kategorier avhengig av hvor lenge man har hatt problemet:

1. Akutt nakkeprolaps

2. Subakutt nakkeprolaps

3. Kronisk nakkeprolaps

1. Akutt nakkeprolaps

Et akutt nakkeprolaps vil si at nakkeprolapset har vedvart i under 3 uker. En akutt tilstand er altså tidsperioden fra dag 1 fram til det har gått 3 uker. Men her er det også viktig å huske på at dette kan referere til at nakkeprolapset har oppstått akutt. Her snakker man ikke da lenger om tidsvarigheten, men heller til selve årsaken. Akutte årsaker til nakkeprolaps kan inkludere nakkesleng, bilulykker, vold eller fall.

Eksempel: En 25-åring presenterer med 10 dagers varighet av nakkesmerter. Hvordan vil du klassifisere disse smertene?

Svar: Helt riktig. 25-åringen har akutte nakkesmerter.

2. Subakutt nakkeprolaps

Et subakutt nakkeprolaps vil si at prolapset i nakken har vedvart i over 3 uker. En subakutt tilstand er tidsperioden fra 3 uker har gått til 3 måneder.

3. Kronisk nakkeprolaps

Etter at 3 måneder har gått har vi et kronisk nakkeprolaps. En kronisk tilstand er altså når vi er inne i tidsperioden etter at 3 måneder har gått. På samme måte kan man si at man har kroniske nakkeplager hvis man har et nakkeproblem som har vedvart i over 3 måneder. Men igjen ønsker vi å understreke faktumet at de aller fleste nakkeprolaps tar minst 4 til 6 måneder for tilheling. Det er heller ikke uvanlig at det tar enda lenger tid enn dette, men i så fall skal det også ha vært en positiv forandring i form av bedre funksjon eller mindre smerter. Det er derfor viktig at man får tilpasset fysikalsk behandling og rehabiliteringsterapi tidlig i forløpet – slik at man sikrer best mulig sjanse for god tilheling.

Risikofaktorer for langvarig nakkeprolaps

]Figur 1: Illustrasjon av et nakkeprolaps]

Et nakkeprolaps er en skiveskade. Mer spesifikt innebærer det at den myke massen i skiven har sivet ut gjennom ytterveggen. Avhengig av omfanget og prolapsvolumet kan dette føre til avklemming av nærliggende nerverøtter, og dermed gi grunnlag for nervesmerter og symptomer. Man forventer, ved riktig tilnærming av tilpasninger, gradvis bedring fra et nakkeprolaps i løpet av 6 måneder. Men en slik forbedring er avhengig av visse grunnfaktorer som at man gjør forandringer i hverdagen, utfører rehabiliteringstrening og oppsøker profesjonell hjelp.

Viktig å luke ut risikofaktorer

[Figur 2: Bilde som viser gravitasjonspunktet ved feilaktig hodestilling]

Dersom man er rammet av et nakkeprolaps, så er det høy sannsynlighet for at det er en del faktorer i hverdagen din som ikke er fordelaktige for nakken din. Eksempler på dette kan inkludere:

  • For mye statisk jobbing (PC og lignende)
  • For lite bevegelse i hverdagen
  • Gradvis oppbygning av smertesensitivt bløtvev og redusert funksjon

Å jobbe mange og lange timer foran PCen er hverdagen for svært mange av oss. Problemet er at det gjerne innebærer faktorer som er lenket til nakkesmerter – inkludert statisk nakkestilling og framoverskutt hodestilling. Forskningsstudier har vist at statiske stillinger på nakken, og da særlig dag til dag, er direkte lenket mot høyere forekomst av nakkesmerter. Men at man med riktig holdning og tilpasninger kan redusere trykket på nakkemuskler og nakkeledd.1 Vi vet også at det å gå til regelmessig fysikalsk behandling hos moderne kiropraktor og fysioterapeut kan fungere forebyggende.

«Kort fortalt vet vi at mikropauser, fysikalsk behandling, bevegelse og rehabiliteringsøvelser, fungerer godt for å forebygge risikofaktorer for nakkesmerter – og nakkeprolaps.»

Nakkesleng eller nakketraume som årsak til kronisk nakkeprolaps

Et nakkesleng eller nakketraume kan påføre skadebelastning på nakkens muskulatur, men også på mellomvirvelskivene i mellom nakkevirvlene. Traumet kan også føre til større prolapsvolum med trykk mot ryggmargen – som kan være en indikasjon for nakkeoperasjon (lenken åpner i nytt vindu – slik at du kan lese ferdig artikkelen her). Eksempler på tilfeller hvor det kan oppstå skader på nakkens strukturer inkluderer bilulykker, idrettsskader og fall. Studier har også vist at fysisk helse ved selve traumet påvirker utfallet – og risikoen for å bli rammet av kroniske nakkeplager.2

Tidlig utredning og behandling kan forhindre kroniske nakkeplager

Tidlige intervensjoner i form av funksjonell undersøkelse, fysikalsk behandling og oppstart av tilpassede rehabiliteringsøvelser er viktige for å redusere sjansen for kronisitet.3 Dersom du har vært i en bilulykke, fallskade eller idrettsskade anbefaler vi på det sterkeste at du oppsøker hjelp og veiledning hos kliniker. Ved Vondtklinikkene, med avdelinger i Oslo (Lambertseter), Agder (Grimstad) og Akerhus (Råholt og Eidsvoll Sundet) tilbyr vi moderne utredning, behandling og rehabiliteringstrening for deg med kroniske nakkeplager og nakkeprolaps. Trykk her for å se alle våre klinikkavdelinger i Norge.

Rehabiliteringsøvelser mot nakkeprolaps (med video)

Både trening med strikk, som vist i videoen nedenfor, og mer spesifikke nakkestabilitetsøvelser (som brukt i opptrening etter nakkesleng) har dokumentert forbedrende effekt. Fordelen med strikktrening er at det er trygt og ikke innebærer noen risiko, da strikken selv vil stabilisere deg og sørge for at belastningen ikke blir for stor. Selvfølgelig kan du dòg bli temmelig treningsstøl etter de første par øktene.

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fra Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpnes i et nytt vindu) fram et treningsprogram med treningsbånd tilpasset for deg med nakkeprolaps. Sikt deg gjerne inn på 3 økter i uken – bestående av 4-6 ulike styrkeøvelser (bruk gjerne programmet nedenfor). Hvis du er rammet av nakkesleng vil disse øvelsene også kunne være fordelaktige for deg. Gjerne i kombinasjon med isometrisk trening (se eksempel på Youtube-kanalen vår via lenken nedenfor).

VIDEO: Tilpasset strikktrening for skuldre og nakkemuskler

Prøv deg gjerne med 3 sett og 6-12 repetisjoner pr øvelse. Tilpass i forhold til egen sykdomshistorikk og dagsform.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips: Tren med flate, elastiske treningsbånd (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)

Våre moderne klinikere anbefaler veldig ofte strikktrening til sine pasienter med nakkesmerter. I treningsprogrammet vist i videoen ovenfor benytter vi oss av nettopp slike strikker som disse. Glimrende for deg som ønsker å trene skånsomt, men også effektivt. Trykk på bildet ovenfor for å lese mer om den eller for å kjøpe den her. Andre populære egentiltak blant pasienter med nakkeprolaps inkluderer u-formet ergonomisk hodepute og oppblåsbart hjemmetraksjonsapparat.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time ved en av våre klinikker?

[Ovenfor ser du et bilde av Nicholas Nordengen ved Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi]

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

“Ikke la nakken bli en kronisk «pain in the neck». Ta heller tak i problemet og gjør noe med det. Som man sier er den nest beste tiden å plante et tre i dag. Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål.”

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)

Med de beste ønsker om god nakkehelse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

Kilder og forskning:

1. Mousavi-Khatir et al, 2018. The effect of static neck flexion on mechanical and neuromuscular behaviors of the cervical spine. J Biomech. 2018 Apr 27;72:152-158.

2. Atherton et al, 2006. Predictors of persistent neck pain after whiplash injury. Emerg Med J . 2006 Mar;23(3):195-201.

3. Rosenfeld et al, 2000. Early intervention in whiplash-associated disorders: a comparison of two treatment protocols. Spine (Phila Pa 1976) . 2000 Jul 15;25(14):1782-7.


6 kommentarer

  1. Jeg har hatt plager siden okt/nov 2015. MR bilder tatt nå, viser ingen endring, hva kan jeg se for meg framover? C5/C6: Det dreier seg om skiveprotrusjon og uncovertebralleddsathrose mot høyre, med relativt overbevisende affeksjon av høyre c6-roten plassforhold. I nivå C6/C7: en lett bukende skive, bukningen er lett overvekt mot venstre, men ingen sikker rotaffeksjon.

  2. Hei
    Har hatt prolaps i nakken siden påsken 2016. Det begynte med ryggsmerter . Fikk ettervert smerter i Venstre underarm , videre til spes. lillefinger og ringfinger v. arm . Tok MR – og fikk påvist sprukken prolaps c7-8 . Har gått mye i ulendt terreng og trent mye styrke . Ettervert blitt mye bedre. Men nå altså – i beg.av Februar – er de samme smertene tilbake . Tror / innbiller meg at jeg antagelig har trent med for tunge manualer og sånn sett vært for uforsiktig….Spm et er således : bør/kan jeg fortsett å trene – men heretter løfte mye lettere vekter – for å trene meg frisk igjen ? Jeg har jo veldig gode erfaringer med å trene meg bedre og bedre ….inntil «det smalt igjen» altså 🙂

    • Hei Tom,

      Det er ingen nakkevirvel som heter C8, men det er derimot et leddsegment som heter C7-T1, hvor C8 nerven går gjennom. Går utifra at det var denne som var påvirket i venstre armen?

      Høres ut som for oss som om du har gjort mye fornuftig, og at du har hatt god effekt av rehabiliteringsøvelser, samt gåturer i skog og ulendt terreng.

      Ved et slikt tilbakefall ville jeg anbefalt på det sterkeste at du får en funksjonell og klinisk undersøkelse av en moderne kiropraktor eller fysioterapeut. De vil også kunne kartlegge eventuell nervetensjon ved spesielle tester.

      Med vennlig hilsen,
      Alexander v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) – lambertseterkiropraktorsenter.no
      PS – Vi har også avdelinger på Råholt og Eidsvoll (Viken).

  3. Jeg fikk påvist prolaps i 2009, men det ble aldri gjort noe med det… Siden det har jeg flere ganger i året opplevd å bli stiv i nakken, hatt smerter i skuldre, ilinger i armene, nummenhet i hendene, særlig tommel, pekefinger og langfinger føles hoven/oppsvulmet, økende problemer med motorikk, klønete (søle, velte, miste ut av hendene), vondt i ryggen, smerter i korsryggen, vondt å gå, vondt å sitte for lenge, ramler overende på flat mark fordi beina plutselig ikke bærer meg, osv osv. Fastlegen og turnuskandidater jeg har vært hos iløpet av disse årene, har avfeid alt med reseptblokka, og jeg har fått beskjed om å ta 8 paraset og 3 diklofenak daglig i 10-12 dager.

    Selv om jeg tydelig har uttrykt at det kun gir en viss lindring etpar uker, før alt går tilbake til som det var. Etter å ha lest det som står på disse sidene, må jeg tilstå at jeg er bekymret. Jeg har hatt så mye problemer i snart 8 år, uten at noen har tatt det på alvor! Permanent skade? Økonomisk har det vært tøft, har søkt om Attføring og fått avslag, anket og fått avslag, vært arbeidsledig i lange perioder i årenes løp og ikke oppnådd inntekt som gir rett til dagpenger. Med barnetrygda som eneste inntekt (nei, jeg klarer ikke å søke sosialhjelp- har etterhvert et svært anstrengt forhold til NAV), har jeg dermed vært tvunget til å fortsette å jobbe som f eks servitør, eller også i dagligvarebutikker – og jeg har virkelig presset meg selv til å holde ut så lenge som mulig, men det sier seg selv at det ikke er hensiktsmessig arbeid for noen med sånne plager.Hvordan skal jeg få legen til å forstå at vi må få gjort noe med nakken? Jeg fikk beskjed av nevrokirurg i 2009, at jeg måtte bare lære meg å leve med denne prolapsen, og det ville nok rette seg av seg selv. Nå har jeg for så vidt prøvd å leve med det, men skulle gjerne hatt noe å leve av, mens jeg lever med det..

    • Hei Mona Lill,

      Først og fremst vil jeg få understreke at jeg virkelig føler med deg. Fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening bør initieres i et tidlig stadie ved påvist nakkeprolaps med tilhørende smerter. Særlig med tanke på at du også beskriver tilhørende strålende smerter og nummenhet ned mot fingrene. Med tanke på den kompliserte problematikken din ville jeg ha forventet at du gikk fast til fysioterapeut med driftstilskudd 1-2 ganger ukentlig (da jeg forstår at flere faktorer også gjør det vanskelig å gå til private aktører). Basert på varigheten og omfanget av problematikken mener vi at det er viktig at du får hjelp med både fysikalsk behandling for smertelindring og funksjonsbedring, samtidig som at man har en langsiktig plan med rehabiliteringstrening og gradvis progresjon.

      Fysioterapeuter med driftstilskudd er spesielt opprettet for kompliserte og langvarige problemstillinger som din. Konsultasjonene hos dem er ment for personer med økonomiske problemer og problematikk man forventer at vil trenge fast oppfølging – hver uke, hele året. Et problem er at folk med god økonomi og småvondter misbruker ordningen fordi de ønsker «gratis behandling» (som betales av staten), og gjør at personer som deg havner på lange ventelister før de får hjelp. Det er synd, men slik har det altså blitt. Hvis du ikke går til et aktivt forløp anbefaler jeg at du så raskt som mulig kontakter fysioterapeuter med driftstilskudd i ditt nærområde.

      Masse lykke til – og ønsker deg alt godt videre på ferden.

      Med vennlig hilsen,
      Alexander v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter – lambertseterkiropraktorsenter.no
      PS – Vi har også avdelinger på Råholt og Eidsvoll (Viken).

  4. Hei jeg fikk påvist nakkeprolaps i 2010.ble aldri gjort noe med.kan det være mulig grunn til at jeg har mange perioder med svimmelhet hvert eneste år.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.