Behandling av nakkeprolaps [ulike behandlinger og rehabiliteringstrening]
Behandling av nakkeprolaps deles inn i konservativ behandling og invasiv behandling. Det er vanlig med et multimodalt behandlingsforløp.
Først er det viktig å understreke hvor viktig en grundig funksjonell og klinisk undersøkelse er. Denne kartlegger symptomer og kliniske tegn på hvor nerveavklemming sitter, samt hvilke anatomiske strukturer som er involvert. En slik utredning utføres vanligvis av en moderne kiropraktor eller fysioterapeut. Deretter er det viktig å understreke at det er vanlig å motta en kombinasjon av behandlingsmetoder og tverrfaglig tilnærming.
“Vondtklinikkene med avdelinger på blant annet Eidsvoll Sundet (Viken), Råholt (Viken) og Lambertseter (Oslo) innehar særegen ekspertise innen utredning, behandling og opptrening av nakkeprolaps og nervesmerter. Vår visjon er alltid å være de beste offentlig autoriserte klinikerne innen utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Kontakt oss gjerne via lenkene dersom du trenger hjelp med din problematikk eller dersom du ønsker å bestille en time ved en av våre klinikker.”
Artikkel – Sist oppdatert: 08.07.2024
Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo), avd. Råholt (Viken) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).
BESTILL TIME (FINN KLINIKK)
Oslo: Lambertseter (bydel Nordstrand)
Agder: Grimstad
Ønsker du hjelp og behandling? Trykk her for å se alle våre tilknyttede klinikker og samarbeidspartnere.
I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:
Konservative Behandlingsmetoder:
1. Medikamentell behandling
2. Fysikalsk behandling
3. Traksjonsbehandling
4. Moderne kiropraktorbehandling
5. Rehabiliteringsøvelser
+ Nakkestabilitetstrening
+ Strikktrening for skuldre og skulderblad [med video]
+ Cervikale McKenzie øvelser
6. Ergonomiske tilpasninger og egentiltak
Invasive behandlingsmetoder:
7. Nakkeinjeksjon (cervikal nerverotsblokade)
8. Nakkeprolapsoperasjon
1. Medikamentell behandling
– Smertestillende i den akutte fasen av et nakkeprolaps
Et nakkeprolaps kan være veldig vondt. Dermed kan det også vært godt å få hjelp på flere hold. Ved tydelige smerter er det derfor vanlig at man, i tillegg til fysikalsk behandling mot vonde muskler og nervetensjon, også får anti-inflammatoriske smertestillende. Rådfør deg med din fastlege om hvilke medikamenter som kan være aktuelle for deg.
Ingen ønsker å gå på smertestillende medikamenter, men noen ganger er det nødvendig for å lindre smertene. I den akutte fasen av et nakkeprolaps, kan anti-inflammatoriske medikamenter, såkalte NSAIDS (f.eks. ibuprofen) eller COX-2 inhibitors (f.eks. diclofenac), være med på å redusere smerten og inflammasjon rundt den påvirkede nerveroten. Smerten fra en nakkeprolaps oppstår på grunn av avklemming / irritasjon mot en nerverot og inflammasjon rundt selve nerveroten, samt mellomvirvelskiven. Dermed kan den anti-inflammatoriske behandlingen være med på å holde irritasjonen på et tålelig nivå, samtidig som man jobber med årsakene ved å avlaste nerveroten gjennom fysikalsk behandling hos moderne kiropraktor eller fysioterapeut.
– Rådfør deg alltid med fastlegen din angående medikamenter
I tillegg til de anti-inflammatoriske medikamentene kan legen din også skrive ut sterkere smertestillende dersom dette er nødvendig – men da gjerne kun ved kortvarig bruk. Muskelavslappende eller anti-depressive medikamenter benyttes også i visse tilfeller mot nervesmerter. Sterkere, reseptbelagte medikamenter har ofte flere bivirkninger, så det er meget viktig at man følger instruksjonene fra sin lege og pakningen vedrørende bruk.
Les mer om medikamentell behandling av nakkeprolaps her.
2. Fysikalsk behandling
Fysikalsk behandling er et paraply begrep som gjerne omfatter behandling av muskler og ledd, samt rehabiliteringsøvelser. Dette kan innebære muskulære teknikker, triggerpunktterapi, massasje, traksjonsbehandling, laserbehandling og leddmobilisering. Behandlingen utføres vanligvis av en moderne kiropraktor eller fysioterapeut. Ved påvist nakkeprolaps er det godt dokumentert at man vanligvis får betydelig bedre resultater ved å oppsøke profesjonell hjelp.
– Usikker på hvem du bør pppsøke?
Ved Vondtklinikkene, med avdelinger i Lambertseter (Oslo), Råholt (Viken) og Eidsvoll Sundet (Viken), har vi fokus på særegen høy kvalitet når det kommer til utredning, behandling og rehabiliteringstrening mot nakkeprolaps. Hvis du ønsker å komme i kontakt med oss kan du gjøre dette ved å klikke på de individuelle klinikklenkene. Dersom du ikke er i nærheten av noen av våre klinikker kan vi komme med anbefalinger i forhold til der hvor du holder til.
Les mer om fysikalsk behandling av nakkeprolaps her.
3. Traksjonsbehandling
Traksjonsbehandling er en fysikalsk behandlingsteknikk hvor formålet er å dekomprimere den skadde mellomvirvelskiven. Det har seg nemlig slik at ved nakkeprolaps så er den skiven gjerne komprimert, altså trykket sammen, noe som igjen bidrar til at innholdet trykker bakover mot nerverøttene. Ved å jobbe aktivt med lett nakketraksjon kan en moderne kiropraktor eller fysioterapeut bidra til å fjerne trykket fra den avklemte nerven.
I tillegg til manuell nakketraksjon hos offentlig autorisert kliniker, så finnes det også hjemmetraksjonsapparater (lenken åpner i et nytt leservindu). Disse kan være et godt alternativ for deg som ønsker å ta en mer aktiv deltagelse i egen behandling. Forskning har vist at så lite som 5 minutter bruk, 2 ganger om dagen, har en dokumentert effekt i forhold til reduksjon av nerveirritasjon.1
– Les mer om traksjonsbehandling her.
4. Moderne kiropraktorbehandling
En moderne kiropraktor innehar den lengste og mest omfattende utdaningen (5 år + 1 år i turnus) innenfor utredning og behandling av plager i muskler, sener, nerver og ledd. Mange assosierer kiropraktor med kun effektiv behandling av ryggsmerter og nakkekink, men sannheten er at deres kompetanse strekker seg utrolig mye lenger enn det.
Kiropraktorer er nemlig offentlig autorisert og innehar en beskyttet tittel. Dette innebærer at de er regulert av Helsedirektoratet, samt innehar sykemeldingsrett og henvisningsrett (til blant annet bildediagnostisk utredning – slik som MR undersøkelse). De er også eksperter på funksjonelle og nevrologiske tester, som bidrar til å kartlegge hvor opphavet til plagene sitter, og hvilken nerverot som er avklemt.
– Les mer om moderne kiropraktorbehandling her
5. Rehabiliteringsøvelser mot nakkeprolaps
Funksjonsforbedrende og styrkende rehabiliteringstrening av nakke, skuldre og skulderblad er en veldig viktig del av moderne nakkeprolapsbehandling. En moderne kiropraktor eller fysioterapeut vil hjelpe deg med å kartlegge i hvilke muskler og anatomiske strukturer du har feilfunksjoner. Dette vil naturlig nok variere fra person til person, og derfor kan det være nyttig med en konsultasjon hos kliniker for å få kartlagt dette.
Noen eksempler på rehabiliteringsøvelser mot prolaps i nakken kan inkludere:
- Opptrening av dype nakkefleksorer (DNF-trening)
- Skulder og skulderbladsopptrening med strikk (med video-eksempel)
- Cervikale McKenzie øvelser
Trening av dype nakkefleksorer (DNF-trening)
Nakkestabilitetstrening kan være et godt tiltak ved både kroniske nakkesmerter og nakkeprolaps. Her er det verdt å nevne at øvelsene i seg selv er ganske enkle å gjøre, men at det allikevel kan være et høyt frafall i forhold til langvarig utførelse over tid. Vi anbefaler at du får et treningsopplegg av din fysioterapeut, samt at de undersøker at du gjør øvelsene riktig – også med oppfølgende konsultasjon for å se om det har vært noen forbedring i forhold til de dype nakkemusklene.
Skulder og skulderbladsopptrening med strikk
For å avlaste nakken er det viktig med god funksjon i skuldre og skulderblad. Ved manglende funksjon og muskelubalanser kan man nemlig få en mer framskutt hodestilling og avrundede skuldre. Styrking av riktige muskler kan bidra til at det blir lettere å holde skuldrene og skulderbladene i riktig posisjon. Mange med nakkeprolaps opplever at trening med strikk er en effektiv og god måte å trene på.
I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fra Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo (lenken åpnes i et nytt vindu) fram et treningsprogram med strikk tilpasset for deg med nakkeprolaps. De første 4-5 øktene skal være rolige og kontrollerte. Prøv deg med 2 økter i 2 uker, før du går opp til 3-4 økter hver uke i 12-16 uker. Vi kan anbefale 6-10 repetisjoner over 3 sett.
VIDEO: Styrkeøvelser for skulderblad og nakkestabilitet (med treningsstrikk)
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke gratis treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer tilpasset dine smertediagnoser.
-
Godt tips 1: U-formet ergonomisk hodepute (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Vi tilbringer mange timer i sengen. Det er også når vi sover at det forekommer høyest reparasjonsaktivitet i bløtvev og mellomvirvelskiver. En ergonomisk hodepute er derfor gjerne alfa-omega for de som plages med nakkesmerter og nakkeprolaps. Denne varianten tenker nytt og er u-formet, som gjør at man får en mer riktig ergonomisk stilling og posisjon på nakken og brystryggen. Trykk på lenken ovenfor hvis du vil lese mer om den eller kjøpe den.
-
Godt tips 2: Treningsstrikker (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Elastiske treningsstrikker kan være en glimrende treningspartner for deg som plages med nakkeprolaps. I treningsprogrammet vist i videoen nedenfor benytter vi oss av nettopp slike strikker. Glimrende for deg som ønsker å trene skånsomt, men også effektivt. Du kan lese mer om de eller kjøpe de via lenken ovenfor.
-
Godt tips 3: Oppblåsbart nakketraksjonsapparat (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Egentiltak kan være lettvinte for deg med en travel hverdag. Et oppblåsbart nakketraksjonsapparat kan være genialt for deg som ikke har tid til fysikalsk behandling. Selv om vi understreker at du alltid bør prioritere egen helse. Forskning har vist at så lite som 5 minutter med hjemmetraksjon kan bidra til å redusere smerter grunnet nakkeprolaps. Apparatet hjelper deg med å redusere nervetrykket på det påvirkede området i nakken, og kan dermed bidra til raskere tilheling. Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om den eller for å kjøpe den.
Cervikale McKenzie øvelser
På samme måte som McKenzie øvelser kan benyttes mot skivelidelser i korsryggen kan de også brukes mot nakkeprolaps. Det er en mindre brukt treningsmetode enn kombinasjonen med nakkestabilitetstrening og skulderbladsopptrening.
6. Ergonomiske tilpasninger og egentiltak
Visse typer av bevegelser og aktiviteter kan være med på å irritere nerveroten, og man tilrådes dermed til å forsøke og unngå disse. Noen eksempler på slike bevegelser inkluderer unødvendig tung løfting, aktiviteter som kan gi økt vibrasjon og press mot nakken (båtkjøring, snøscooterkjøring, og lignende). Bevegelser der man jobber med armene over hodet i lengre tid med hodet i en bakoverbøyd og / eller rotert stilling, bør også unngås.
Dòg så er det i de posisjonene hvor vi tilbringer mest tid at det er mest å hente. Således er det foran datamaskinen på jobben at mange av oss utsettes for statisk belastning. Mange timer hver dag, fem dager i uken, hele året, kan akkumulere over tid til å danne større påkjenninger for nakken. To av de viktigste tingene du kan gjøre er å ta aktive pauser med bevegelse, samt prøve å variere arbeidsstillingen gjennom dagen. Rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling kan også være to gode forebyggende tiltak.
Invasive behandlingsmodaliteter
I visse, sjeldnere tilfeller kan det være slik at konservativ behandling ikke gir de resultatene man ønsker, og da må man i noen tilfeller ty til mer risikofylte og invasive behandlingsmodaliteter. Andre tilfeller hvor dette er nødvendig kan inkludere betydelige nerveavklemminger med tilhørende myelopati (avklemming av ryggmargen).
7. Cervikal nerverotsblokadebehandling
I visse alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med injeksjoner rettet mot påvirkede nerverøtter. Dette er dòg en behandlingsform som ser ut til å brukes mindre og mindre i moderne tider.
«Blokkerende behandling; injeksjon av et lokalanestetikum rundt en ledende nerve, område med verkende smerte eller i vev, ved kroniske smerter – der konservativ behandling har hatt minimal eller ingen effekt. Hvis smerten er på grunn av en lokal irritasjon modus (for eksempel en betennelse) kan det i tillegg til blokadebehandling bli gitt anti-inflammatoriske medikamenter.» (Kilde: Vondt.net)
8. Nakkeprolapsoperasjon
Dersom konservativ behandling mislykkes og smertene vedvarer på samme sterke nivå i mer enn 4-6 måneder eller gir sterk funksjonssvikt kan det være nødvendig med operasjon. De tre vanligste typene av operasjon for nakkeprolaps er:
-
Fremre cervikal diskektomi med fiksasjon
-
Fremre cervikal diskektomi uten fiksasjon
-
Bakre cervikal diskektomi
Hvis man gjennomgår en slik operasjon er det veldig viktig at man tar rehabiliteringstreningen seriøst og gjør sitt beste der – dette for å sikre best mulige resultater. Man må nemlig forvente en lengre opptreningsperiode etter et slikt kirurgisk inngrep.
Fremre cervikal diskektomi med fiksasjon
Fjerning av mellomvirvelskiven, gjennom inngrep fra framside av hals, med påfølgende fysisk fiksasjon med titanium plate eller lignende. På engelsk kalles dette inngrepet ‘anterior cervical discectomy and fusion’. En stor retrospektiv studie (Fountas et al, 2007)2 viste at dødelighetrisikoen for et slikt kirurgisk inngrep var på 0.1% (1 av 1015 pasienter døde under en slik operasjon). Komplikasjonsraten lå på 19.3% (196 av 1015 pasienter fikk komplikasjoner under eller etter operasjonen) – den vanligste komplikasjonen var dysfagi, altså vanskeligheter med å svelge. Dette sto for 9.5% av komplikasjonene). En studie med 71 pasienter viste at 82% opplevde symptomatisk lindring (Yue et al, 2005)3.
Fremre cervikal diskektomi uten fiksasjon
Fjerning av mellomvirvelskiven, gjennom inngrep fra framside av hals, men uten påfølgende fysisk fiksering i operert område. Kjent som ‘anterior cervical discectomy without fusion’ på engelsk. En studie med 291 operasjoner (Maurice-Williams et al, 1996)4 viste til symptomatisk bedring i 94.5% av opererte pasienter, forverring i 3% og dødelighetrisiko på 1.5% (4 av 291 pasienter døde).
Bakre cervikal diskektomi
I motsetning til fremre cervikal diskektomi går man her gjennom bakre strukturer. En nyere studie (Yang et al, 2014)5 sammenlignet de to inngrepene og kom fram til følgende konklusjon:
«In our study, the clinical outcomes between the 2 approaches did not differ significantly. Nevertheless, posterior full-endoscopiccervical discectomy may be preferable when considering the volume of disc removal, length of hospital stay, and the postoperative radiographical changes. As an efficacious supplement to traditional open surgery, FECD is a reliable alternative treatment of CIVDH and its optimal approach remains open to discussion.»
De kliniske resultatene var ikke stort forskjellige, og studien hellet noe mot at bakre diskektomi kan være å foretrekke av de to. Men det sies generelt sett at bakre diskektomi er mer risikofylt, da man må forbi flere blodårer og dermed risikerer blødninger. Debatten rundt beste operasjonsmetode er stadig pågående. Kompetansen og teknologien blir stadig mer moderne og bedre.
«I Norge har vi veldig dyktige nevrokirurger og ortopedkirurger. De vil alltid gi deg utfyllende informasjon om de mener at et kirurgisk inngrep er det beste for deg og dine prolapsplager.»
Kontakt oss: Våre klinikker og kontaktmuligheter
Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.
Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. Våre klinikere besvarer gladelig alle typer av spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkenes åpningstider. Vi har, blant annet, tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.
“Den nest beste tiden å plante et tre er i dag. Ta aktivt tak i egen helse og gjør en investering for hverdagen til ditt framtidige jeg.”
Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:
(Klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller klikk på direktelenkene til klinikkene nedenfor)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Web: Lambertseterkiropraktorsenter.no (Lambertseter, Oslo) / Eidsvollkiropraktorsenter.no (Eidsvoll Sundet, Akershus) / Raaholtkiropraktorsenter.no (Råholt, Akershus)
Med de beste ønsker om god nakkehelse videre,
Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene tverrfaglig helse
Kilder og forskning: Behandling av nakkeprolaps
1. Swezey et al, 1999. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.
2. Fountas et al, 2007. Anterior cervical discectomy and fusion associated complications. Spine (Phila Pa 1976). 2007 Oct 1;32(21):2310-7.
3. Yue et al, 2005. Long-term results after anterior cervical discectomy and fusion with allograft and plating: a 5- to 11-year radiologic and clinical follow-up study. Spine (Phila Pa 1976). 2005 Oct 1;30(19):2138-44.
4. Maurice-Williams RS, Dorward NL. Extended anterior cervical discectomy without fusion: a simple and sufficient operation for most cases of cervical degenerative disease. Br J Neurosurg. 1996 Jun;10(3):261-6.
5. Yang et al, 2014. Anterior or posterior approach of full-endoscopic cervical discectomy for cervical intervertebral disc herniation? A comparative cohort study. Spine (Phila Pa 1976). 2014 Oct 1;39(21):1743-50.
Hei
Jeg har blant annet et sentralt Prolaps i c3/c4 med høyresidig overvekt som gir impresjon i ventrale medullakontur og innsnevring av høyre rotkanal + et sentralt prolaps i c4/c5. Som også gir impresjon i medullakontur.
Hvilke plager kan dette gi? Har også blitt operert for prolaps i c5/c6 og c6/7 tidligere. Har fortsatt mye smerter og stivhet i nakken + utstående smerter i høyre arm og fingre.
Hei Erlend, hvis vi går inn på de enkelte områdene snakker vi altså om nerveavklemming mot høyre C4-nerveroten grunnet innsnevring av høyre rotkanal, men også generelt trange forhold i samme nivå som trykker mot ryggmargen (medulla). Jeg forstår det også som at det er et større midtstilt prolaps i nivået under, C4-5. Dette legger også trykk mot medulla – og slik jeg forstår det også begge C5-nervene (med tanke på at det trykker mot medulla går jeg utifra dette)?
Smerter i fingre stammer ikke fra trykk mot C4 eller C5. Det er nervenivåene C6 (tommel), C7 (langefinger og midtre del av hånden) og C8 (lillefinger og ringefinger) som står for disse smertene. C5 kan gi strålende smerter ut i overarmen, men da ikke vanligvis nedenfor overarmen (dermatomet og nervedistribusjonen går ikke dit). Vi må også huske på at en operasjon ikke er absolutt – altså at man ikke er garantert på 100% virkning. Pluss at det kan oppstå nye prolaps senere dersom feilfunksjonen vedvarer. Noen har 25% bedring, andre 50% og noen full bedring – men det er også vellykkede operasjoner uten komplikasjoner hvor pasienter melder om tilnærmet null endring.
Nå er ikke vi sikre på om det ble brukt fiksering eller ikke i operasjonsmetodene – men antar at det nok var en fremre diskektomi? Dòg kan det forekomme arrvev og skadevev etter operasjoner. Så med tanke på dine omfattende plager vil jeg få anbefale regelmessig opptrening, gjerne hos offentlig fysioterapeut, 2-3x i uken. Jeg mener at man må ligge på et såpass høyt og fast nivå med rehabiliteringstrening – og gjerne kombinere det med fysikalsk behandling for anspente muskler og stive ledd, for best mulige resultater.
Ønsker deg alt det beste framover.
Med vennlig hilsen,
Alexander v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi (Oslo)
http://www.vondt.net/vaareklinikker/
http://www.lambertseterkiropraktorsenter.no