Home » Nakkeprolaps » 17 Vanlige Spørsmål om Nakkeprolaps

17 Vanlige Spørsmål om Nakkeprolaps

nakkeprolaps

 

17 Vanlige Spørsmål om Nakkeprolaps

I denne artikkelen vil vi svare på 17 vanlige spørsmål våre pasienter gjerne stiller om nakkeprolaps.

Mange har mye de lurer på når det kommer til nakkeprolaps og skiveskader. På vår nettside kan du finne detaljerte og omfattende artikler om flere av disse spørsmålene, men i denne artikkelen vil fokuset ligge mer på å heller besvare et større omfang av spørsmål med mer konsise og informative svar.

 

Artikkel: 17 Vanlige Spørsmål om Nakkeprolaps

Sist oppdatert: 08.03.2022

Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo), avd. Råholt (Viken) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).

 

Her kan du se en oversikt over spørsmål vi besvarer i denne artikkelen:

 1. Blir et nakkeprolaps bra av seg selv?
 2. Fysioterapeut eller kiropraktor ved nakkeprolaps?
 3. Hva er cervicalcolumna?
 4. Hva er en avklemt nerve i nakken?
 5. Hva er forskjellen på nakkeskivebukning og nakkeprolaps?
 6. Hva er symptomer på prolaps i nakken?
 7. Hva er traksjonsbehandling?
 8. Hva hjelper mot prolaps i nakken?
 9. Hvor lenge varer prolaps i nakken?
 10. Hvordan kjennes prolaps i nakken ut?
 11. Hvordan trene med nakkeprolaps?
 12. Kan et nakkeprolaps bli helt bra?
 13. Kan man bli svimmel av nakkeprolaps?
 14. Kan man jobbe med prolaps i nakken?
 15. Kan nakkeprolaps bli verre og verre?
 16. Kan nummenhet i hånden skyldes nakkeprolaps?
 17. Kan prolaps i nakken gi hodepine?

 

1. Blir et Nakkeprolaps bra av seg Selv?

En meta-analyse bestående av 1221 forskningsstudier viste til at veldig mange ikke er kjent med prognoser og mulige langvarige senfølger av nakkeprolaps. De viste blant annet til følgende:

 

“Heldigvis er de aller fleste nakkeprolaps ufarlige dersom man tar hensyn til symptomene og gjør tilpassede endringer i hverdagen. Systematiske oversiktsstudier har vist at de aller fleste blir bedre over tid, vanligvis 4-6 måneder siden debut (1). Men at etterfølgende problemer kan vedvare veldig lenge – opp til 24 eller 36 måneder. Nettopp derfor er det så viktig at man tar denne skiveskaden på alvor for å legge til rette for bedring.” [Wong et al, 2014]

 

Basert på det vi vet bør man altså jobbe aktivt med å legge til rette for forbedrende tiltak. Eksempler på dette kan være aktiv fysikalsk behandling hos offentlig autorisert kliniker (vanligvis fysioterapeut eller moderne kiropraktor), rehabiliteringsøvelser og ergonomiske tiltak i jobbstillingen. Du kan lese mer om mulige senplager og komplilkasjoner ved langvarig nerveavklemming her.

 

2. Fysioterapeut eller Kiropraktor ved Nakkeprolaps?

Både fysioterapeut og kiropraktor er offentlig autoriserte yrker med tittelbeskyttelse – i motsetning til naprapat og osteopat som ikke er det. Med andre ord skal du være i trygge og kompetente hender hos begge yrkene. Dòg er det viktig at du undersøker at kiropraktoren er av den moderne sorten – og at hen benytter seg av en helhetlig behandlingstilnærming og instruerer i rehabiliteringsøvelser. Du kan lese mer om moderne kiropraktorbehandling mot prolaps i nakken her.

 

Ved våre avdelinger på Vondtklinikkene kan du alltid være sikker på at våre klinikere er i toppsjiktet innen utredning, rehabiliteringstrening og behandling av nakkeprolaps. Vi har toppmoderne klinikker i både Oslo og Viken. Du kan se en oversikt over klinikkene våre her.

 

3. Hva er Cervicalcolumna?

Cervicalcolumna refererer til nakkedelen av ryggraden. Nakken består av syv nakkevirvler – fra øverste nakkeleddet som kalles C1 til det nederste nakkeleddet som heter C7. Innimellom disse nakkevirvlene finner vi de mykere mellomvirvelskivene. Det er disse som gir grunnlag for majoriteten av mobiliteten og bevegelsen i nakken. Disse nakkesegmentene har også individuelle nerverøtter – en på hver side.

 

4. Hva er en Avklemt Nerve i Nakken?

I bakre del av mellomvirvelskiven ligger det vi kaller spinalkanalen. Her finner vi også tilhørende nakkenerverøtter, en på hver side, som kan bli påvirket ved et nakkeprolaps. Prolapset kan nemlig trykke ut og legge en fysisk avklemming på spinalnerven. Dersom en nerve blir avklemt kan dette gi redusert nervefunksjon og tilhørende nervesmerter. Smertene og symptomene vil kunne variere basert på hvor alvorlig avklemmingen er, samt hvilken nerverot som er påvirket.

 

5. Hva er Forskjellen på Nakkeskivebukning og Nakkeprolaps?

(Illustrasjon: Ulike Stadier av Skiveskade)

Vi klassifiserer skiveprolaps og skiveskader i nakken i tre hovedkategorier. Disse tre kategoriene er skivebukning (skiveprotrusjon), skiveprolaps (skiveekstrusjon) og alvorlig skiveprolaps (skivesekvestresjon). Du kan lese en større guide med mer detaljer rundt de forskjellige klassifiseringene i denne artikkelen som vi har skrevet om temaet tidligere.

 

6. Hva er Symptomer på Prolaps i Nakken?

Hvilken smertepresentasjon og hvilke symptomer man opplever kan variere basert på hvilket skivenivå som er påvirket. Dòg er det vanlig å si at mulige symptomer på nakkeprolaps er:

 • Ilinger og rykninger ned i armen
 • Nakkesmerter
 • Nummenhet i armen eller hånden
 • Redusert hudfølelse i spesifikke områder (dermatomer)
 • Redusert styrke i armen eller hånden
 • Skulder og armsmerter
 • Strålende smerter ned i armen

Vi har skrevet en stor og detaljert guide om symptomer ved nakkeprolaps – her kan du også få innblikk i hvilke symptomer og smerter man kan oppleve ved påvirkning av ulike skivenivåer.

 

7. Hva er Traksjonsbehandling?

Traksjon er en behandlingsteknikk hvor terapeuten bruker hendene for å legge en lett strekk på nakken. Strekket har som formål å trekke de irriterte og smertefulle nakkevirvlene fra hverandre – og dermed redusere trykket på den komprimerte mellomvirvelskiven. Behandlingsformen utføres vanligvis av fysioterapeut eller kiropraktor.

 

Det finnes også hjemmetraksjonsapparater som pasienten selv kan benytte som et egentiltak mot nakkeprolaps. Forskning har vist til at så lite som 10 minutter x 2 ganger om dagen har dokumentert effekt mot nerveavklemming i nakken.2 Vi anbefaler oftest den oppblåsbare varianten, da denne gir pasienten optimal kontroll i forhold til hvor mye strekk som legges på nakken.

 

Puten skal ikke brukes som en nakkekrage over lengre tid, men heller som en daglig traksjon i det tidsintervallet som nevnes her – og i studien publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet American Journal of Physcial Medicine and Rehabilitation.

 

I illustrasjonen nedenfor ser du virkemåten til traksjonsapparatet og traksjonsbehandling:

 

Nakketraksjon

 

8. Hva Hjelper mot Prolaps i Nakken?

Det finnes god dokumentasjon for både fysikalsk behandling og rehabiliteringsøvelser mot nakkeprolaps. Traksjonsbehandling, fysikalske teknikker og laserterapi er blant behandlingsmetodene som kan vise til positiv evidens. Behandlingsformene fungerer primært sett ved at de reduserer eller fjerner trykket mot nerverøttene – og deretter stimulerer raskere tilheling i de påvirkede mellomvirvelskivene.

 

Videre vet vi at endringer i hverdagen – både med tilpassede nakkeøvelser og ergonomiske tiltak – kan hjelpe til med å redusere risikoen for ytterligere forverring, samt legge til rette for skadetilheling. Riktig utredning, moderne behandling, egentiltak og rehabiliteringsøvelser er altså gode tiltak som alle hjelper mot prolaps i nakken.

 

9. Hvor Lenge Varer Prolaps i Nakken?

Det er ingen konkret fasit for hvor lenge et nakkeprolaps varer. Men vi besvarte delvis dette spørsmålet i spørsmål nummer 1. Systematiske oversiktsstudier har vist at de aller fleste blir bedre over tid, vanligvis 4-6 måneder siden debut (1). Men at etterfølgende problemer kan vedvare veldig lenge – opp til 24 eller 36 måneder. Faktorer som tidlig intervensjon og tiltak kan bidra til kortere varighet av et prolaps i nakken. I kontrast kan fall og betydelig overbelastning føre til lengre varighet av skiveskaden – og i verste fall føre til kroniske plager.

 

10. Hvordan Kjennes Prolaps i Nakken ut?

Et prolaps i nakken kan være smertefullt, men det kan også være tilnærmet smertefritt. Det kjedelige svaret er at flere faktorer avgjør hvordan et nakkeprolaps kjennes ut. Blant annet om det forekommer nerveavklemming og selve størrelsen på prolapset (prolapsvolum). For eksempel kan et større prolaps på venstre side kjennes særlig smertefullt ut ved venstresidig rotasjonsbevegelse av nakken.

 

Hvis det er smerter fra prolapset blir disse gjerne beskrevet som dype og verkende med usedvanlig høy muskelaktivitet i og rundt området. Mange melder også om skarpe eller ilende smerter ved visse nakkestillinger og bevegelser.

 

11. Hvordan Trene med Nakkeprolaps?

Vi har skrevet en egen artikkel om trening med nakkeprolaps som du kan lese herNoe av det viktigste er individuell tilpasning og at man starter trygt og rolig. Et godt tips er at man får laget et individualisert treningsprogram av en lokal fysioterapeut eller kiropraktor.

 

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi (Oslo) fram et trygt program som du kan prøve deg på. Men husk at du kan avvente med visse øvelser dersom du føler at de gir deg smerter. Du kan utføre programmet 2-5 ganger i uken, men det viktigste er kontinuitet over tid (minst 12 uker). Ellers anbefaler vi også vanligvis trening med strikk, da dette er en trygg og skånsom måte å trene på.

 

VIDEO: 9 Øvelser mot Nakkesmerter

Programmet består av både bevegelighetsøvelser og tøyeøvelser. Husk å ikke tøye for hardt ved uttøyning – hold deg til moderat strekk i 30 sekunder x 3 sett.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

12. Kan et Nakkeprolaps bli Helt bra?

Ja, men veldig ofte er det snakk om en lang tidsramme – og det er også basert på de forutsetningene at personen som er rammet gjør de riktige tingene som stimulerer tilheling og skiveregresjon (at prolapset trekker seg tilbake). Forskning har vist at de fleste blir bedre over tid, og at det vanligvis tar 4-6 måneder fra debuten. Men selv i disse kasusene kan etterfølgende problemer vedvare lenge – opptil 24 eller 36 måneder. Vårt råd er soleklart – oppsøk profesjonell hjelp tidlig og kom i gang med de riktige tiltakene.

 

13. Kan man bli Svimmel av Nakkeprolaps?

Mange med nakkeprolaps melder om en tydelig økning i svimmelhetsanfall. I en annen artikkel med tittelen nakkeprolaps og svimmelhet har vi tatt en titt på forskningen og evidensen som foreligger bak dette. Kort fortalt skyldes svimmelheten nerveirritasjonen og den ofte tilhørende dysfunksjonen i nakkens muskler og ledd.

 

Denne feilfunksjonen, som blant annet skyldes skiveskaden, fører til redusert funksjon i det vi kaller mekanoreseptorer og proprioseptorer i nakken. Sensorer som bidrar med å fortelle hjernen om nakken posisjon og stilling. Resultatet blir motstridende informasjon fra balanseorganene – og deretter svimmelhetsanfall. Tilstanden kalles for cervikal discogen svimmelhet.

 

14. Kan man Jobbe med et Nakkeprolaps?

Mange spør oss om man kan jobbe med prolaps i nakken eller om man bør ha sykemelding. Faktum er at dette varierer basert på alvorlighetsgraden av nakkeprolapset og de tilhørende smertene. For noen kan den mest akutte delen av et nakkeprolaps by på ganske mye smerter, og i de tilfellene kan man argumentere for at en midlertidig – gjerne delvis – sykmelding kan være å anbefale.

 

Med det sagt så er det helt vanlig at man fortsetter å jobbe selv om man har nakkeprolaps. Dòg kan det være veldig aktuelt å gjøre visse endringer i arbeidshverdagen for å redusere belastningen på den skadde mellomvirvelskiven.

 

15. Kan Nakkeprolaps bli Verre og Verre?

Dersom man fortsetter med dårlige vaner og betydelig feilbelastning er det klart at et nakkeprolaps kan bli verre. Dette er som ved andre skader, inkludert beinbrudd, hvor du ville forventet en forverring dersom du bare fortsatte å legge trykk og belastning mot beinbruddet. Egentlig er det hele ganske logisk.

 

16. Kan Nummenhet i Hånden Skyldes Prolaps i Nakken?

Svaret er ja, men da kun ved påvirkning av visse nerverøtter. Nærmere bestemt C6, C7 eller C8. Disse bidrar nemlig med sensorisk informasjon fra hendene, og en nervepåvirkning vil kunne redusere deres funksjon – som igjen kan føre til redusert hudfølelse og nummenhet i hånden, håndleddet og fingrene. De spesifikke hudområdene tilhørende de individuelle nerverøttene kalles for dermatomer.

 

17. Kan Prolaps i Nakken gi Hodepine?

For mer detaljert informasjon angående hvordan dette forekommer anbefaler vi at du leser vår artikkel med tittelen nakkeprolaps og hodepine. Grunnlaget for hvordan prolaps i nakken gir økt forekomst av hodepine ligger i tilhørende feilfunksjon i nakkens muskler og ledd, samt den avklemte nerven. Tilstanden er kjent som cervikogen discogen hodepine.

 

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

behandling

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Ikke la nakkesmertene ta kontroll over hverdagen din. Ta heller aktive grep og gjør noe med det.”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller via direktelenkene nedenfor)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)

 

Med de beste ønsker om god nakkehelse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

Forskning og Kilder:

1. Wong et al, 2014. The course and prognostic factors of symptomatic cervical disc herniation with radiculopathy: a systematic review of the literature. Spine J. 2014 Aug 1;14(8):1781-9.

2. Swezey et al, 1994. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.