Home » Nakkeprolaps » Nakkeprolaps og Svimmelhet

Nakkeprolaps og Svimmelhet

Nakkeprolaps og Svimmelhet

Nakke prolaps og svimmelhet

Er nakkeprolaps lenket til svimmelhet? Her ser vi nærmere på om de med påvist prolaps i nakken har høyere forekomst av svimmelhet.

Svimmelhet er en relativt vanlig plage. Nakkesvimmelhet, altså svimmelhet med opphav i nakkens muskler og ledd, anses å være en av de aller vanligste årsakene – som også støttes av systematiske oversiktsstudier (den sterkeste formen for forskning).1,2 Det er også dokumentert at over 90% responderer meget positivt på konservativ, fysikalsk behandling (lenker åpner i nytt vindu – slik at du kan lese ferdig artikkelen).

 

– Definisjon: Nakkesvimmelhet

Diagnosen blir gjerne definert som en “uspesifikk opplevelse av endring i orientering og en følelse av ubalanse med opphav i nakken”.3 Personer med langvarige nakkeplager og kroniske nakkesmerter har, naturlig nok, høyere forekomst av nakkeplager. Men det man også har sett er at flere av disse pasientene også har skiveskader – eller skiveprolaps. Man mener derfor at det er en sammenheng mellom nakkeprolaps og økt forekomst av svimmelhet.4 Men evidensen angående dette, og hvorfor, skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

 

“Vondtklinikkene med avdelinger på blant annet Eidsvoll Sundet (Viken), Råholt (Viken) og Lambertseter (Oslo) innehar særegen ekspertise innen utredning, behandling og opptrening av nakkeprolaps og nervesmerter. Vår visjon er alltid å være de beste offentlig autoriserte klinikerne innen utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Kontakt oss gjerne via lenkene dersom du trenger hjelp med din problematikk.”

 

Artikkel – Sist oppdatert: 30.01.2022

Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo), avd. Råholt (Viken) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).

 

Svaret kan Ligge i Mekanoreseptorer og Biomarkører i Mellomvirvelskiven

Mekanoreseptorer er sensorer som bidrar til å fortelle hjernen i hvilken posisjon nakken og hodet er i. Studier har vist at de myke mellomvirvelskivene, annulus fibrosus og tilhørende ligamenter har et høyt innhold av spesielle mekanoreseptorer som kalles for Pacinian, Rufini og Golgiorganer.5 At konsentrasjonen av disse reseptorene er såpass betydelig viser til deres viktige rolle i å informere om hodeposisjon og nakkebevegelse. Som er to essensielle faktorer ved nakkesvimmelhet.

 

– Direkte Kobling til Sentralnervesystemet

Disse sensorene, eller mekanoreseptorene, gir informasjon til sentralnervesystemet. Man har sett at antallet av særlig Golgiorganer og Ruffini-sensorer øker betydelig ved skader på mellomvirvelskivene og nerveforstyrrelser – særlig ved langvarige tilfeller. Det er godt dokumentert innen nevrobiologi at Ruffini-sensorer vanligvis ligger plassert rundt ledd, og gir informasjon om bevegelse og retning. Golgiorganer gir informasjon om muskelstramhet og muskeltonus.

 

Det har altså blitt bevist at en økning i forhold til konsentrasjon av Ruffini-sensorer, hos pasienter med slitasje eller skader på mellomvirvelskiver, kan lenkes til økt forekomst av svimmelhet. Med andre ord understreker dette den mistenkte koblingen mellom nakkeskiveprolaps og nakkesvimmelhet.

 

Cervikogen Discogen Svimmelhet

Et begrep som indikerer at svimmelhet stammer fra feilfunksjon i mellomvirvelskivene i nakken – altså cervikogen discogen svimmelhet. Med det sagt er det viktig å understreke at vi tilnærmet aldri ser skader på mellomvirvelskivene uten at det er tilhørende feilfunksjon i nakkens muskler og ledd.

 

– Skiveskader gir Økte Muskelspenninger og Bevegelsesforstyrrelser

Tidligere smerteforskning har vist at langvarig feilfunksjon i skivene kan føre til hypersensitivisering av smertesignaler. Fysiologisk sett – forenklet sett – fører dette til en høyere konsentrasjon av skadevev og muskelspenninger.6 Samtidig vet vi at dette kan resultere i at man havner i en ond sirkel – hvor årsaken bidrar ytterligere til å forverre både smerter og svimmelhet. Man mener at denne forverringen over tid kan gjøre smertene kroniske.

 

Konklusjon: Nakkeprolaps gir økt Sjanse for Svimmelhet (og Hodepine)

Forskningen er temmelig klar på at feilfunksjon i nakken medfører økt forekomst av svimmelhet. Nakkeprolaps medfører gjerne en kombinasjon av dysfunksjon i nakkens muskler, ledd og nerver – som samlet sett gir både nakkesmerter og funksjonsforstyrrelser. Vi vet også at slike forstyrrelser i form av nakkestivhet og muskelspenninger kan gi hodepine.

 

“- Det viktigste dersom man er rammet av nakkeprolaps og svimmelhet er at man tar aktivt tak i problemet. Og husk at selv om man har ventet lenge – så er den ‘neste beste tiden å plante et tre i dag’. Men det tilrådes altså ikke å utsette det hele enda lenger. Alt kan bli bedre – kanskje aldri helt 100%, men feilfunksjon i bevegelsesapparatet kan alltid bli en god del bedre. Ikke gi opp.”

 

Behandling og Rehabiliteringstrening mot Cervikogen Discogen Svimmelhet

Vi har tidligere skrevet en omfattende og stor guide om fysikalsk behandling av nakkeprolaps her (lenken åpnes i nytt vindu – slik at du også kan lese ferdig denne artikkelen). Den guiden går mer i detalj på hvilke behandlingsmetoder, egentiltak og typer av rehabiliteringsøvelser som kan hjelpe deg med å bli bra igjen. Imidlertid er det viktig å forstå at dette kan være en lang prosess (ofte 4 til 6 måneder), da det foreligger tydelig nerveirritasjon og fysiologiske skademekanismer på mellomvirvelskiven. Behandlingen utføres gjerne av moderne kiropraktor og / eller fysioterapeut.

 

5 Behandlingsformål ved Fysikalsk Behandling mot Nakkeprolaps med Svimmelhet

Vi har femhovedmål når det kommer til fysikalsk behandling mot nakkeprolaps med svimmelhet:

  1. Fjerne Nervetrykket
  2. Redusere Smertene
  3. Normalisere Somatosensorisk og Vestibulær Funksjon
  4. Gjenopprette Normal Funksjon i Muskler, Nerver og Ledd
  5. Redusere Risikoen for Gjentagende Problematikk med Rehabiliteringsøvelser

 

Med tilpasset fysikalsk behandling mener vi behandlingsmetoder som kan hjelpe deg til bedre funksjon i nakke, skuldre og brystryggen. Blant annet kan muskelknutebehandling, leddmobilisering, laserterapi og intramuskulær akupunktur, være symptomlindrende for mange. Det viktigste er at behandlingen og rehabiliteringsøvelsene er individuelt tilpasset. Vi mener også at egentiltak i form av hjemmetraksjonsapparat for nakken (lenken åpner i et nytt leservindu) kan være verdt å utprøve, samt bruk av ergonomisk hodepute.

 

Forskning på pasienter med nakkeprolaps har vist at 2 ganger 5 minutter med daglig bruk av nakketraksjonsapparat, som vist ovenfor, kan gi smertelindring og mindre nervetrykk.6 Vi anbefaler oppblåsbart apparat, da dette anses som tryggere og at man selv får pumpet opp puten til ønsket strekkeffekt. Puten skal ikke brukes som en nakkekrage over lengre tid, men heller som en daglig traksjon i det tidsintervallet som nevnes her – og i studien publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet American Journal of Physcial Medicine and Rehabilitation.

 

I illustrasjonen nedenfor ser du virkemåten til traksjonsapparatet og traksjonsbehandling:

 

Nakketraksjon

Poenget er altså at ved regelmessig daglig bruk vil man kunne redusere trykket på den skadde mellomvirvelskiven. Noe som igjen kan bidra til skadetilheling. Du kan lese mer om hjemmetraksjonsapparatet her eller via lenken ovenfor.

 

Rehabiliteringsøvelser mot Nakkeprolaps med Tilhørende Svimmelhet

Bevegelse og trening vil kunne bidra til bedre funksjon i muskler, nerver og ledd. I tillegg til rehabiliteringstrening ønsker vi å understreke viktigheten av å luke ut årsakene til at man fikk nakkeproblemer. Er det for lite variert bevegelse? For mange og lange statiske økter foran PCen eller TVen? En kliniker vil kunne hjelpe deg med denne kartleggingen, og iverksetting av riktige tiltak, samt øvelser.

 

VIDEO: Tilpasset Strikktrening for Skuldre, Brystrygg og Nakken

Her kan du se et eksempel på den typen av strikktrening vi refererer til tidligere i artikkelen. Prøv deg gjerne med 3 sett og 6-12 repetisjoner pr øvelse. Tilpass i forhold til egen sykdomshistorikk og dagsform.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Ovenfor i videoen med det anbefalte treningsprogrammet bruker vi disse strikkene. Her er vi særlig opptatt av strikktrening for å styrke skuldre, skulderbladene og overgangen mot nakken. I lenken ovenfor kan du se flere varianter av denne treningsstrikken.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

behandling

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved nakkeprolaps, nakkesmerter og svimmelhet.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Ikke la et nakkeprolaps ta fra deg hverdagsgleden. Ta heller tak i egen helse. La oss heller hjelpe deg med å finne tilbake til gleden ved bevegelse igjen!”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller via direktelenkene nedenfor)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

Forskning og Kilder:

1. Yacovino et al, 2013. Clinical characteristics of cervicogenic-related dizziness and vertigo. Semin Neurol . 2013 Jul;33(3):244-55. [Systematisk oversiktsstudie / Meta-analyse]

2. Takahashi et al, 2018. Importance of cervicogenic general dizziness. J Rural Med . 2018 May;13(1):48-56.

3. Wrisley et al, 2000. Cervicogenic dizziness: a review of diagnosis and treatment. J Orthop Sports Phys Ther . 2000 Dec;30(12):755-66.

4. Liu et al, 2021. Cervical intervertebral disc degeneration and dizziness. World J Clin Cases. 2021 Mar 26; 9(9): 2146–2152.

5. Strassmann et al, 1999. Distribution of sensory receptors in joints of the upper cervical column in the laboratory marsupial monodelphis domestica.

6. Johansson et al, 1991. Pathophysiological mechanisms involved in genesis and spread of muscular tension in occupational muscle pain and in chronic musculoskeletal pain syndromes: a hypothesis. Med Hypotheses . 1991 Jul;35(3):196-203.

7. Swezey et al, 1999. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.