Home » Nakkeprolaps » De 3 Typene av Skiveprolaps

De 3 Typene av Skiveprolaps

De 3 Typene av Skiveskader og Skiveprolaps

Man deler skiveskader og skiveprolaps inn i tre ulike kategorier: Skiveprotrusjon (skivebukning), skiveekstrusjon (prolaps) og skivesekvestresjon (alvorlig prolaps).

I denne artikkelen vil du lære mer om forskjellen på de tre klassifiseringene av skiveskade. Veldig ofte ser vi at tilnærmet alle skiveskader blir lagt i samme kurv – selv om dette kan være uheldig. Skiveskader og skiveprolaps varierer nemlig vanligvis i omfang, plassering og prolapsvolum. Mangelfull informasjon om skiveskaden vil dermed kunne føre til at pasienten ikke tar det alvorlig nok, og dermed heller ikke engasjerer seg i nødvendig fysikalsk behandling og riktige rehabiliteringsøvelser.

 

Hva er en Mellomvirvelskive og et Skiveprolaps Egentlig?

Før vi går nærmere inn på de forskjellige variantene og klassifiseringene er det greit med en oppfriskning. I nakken har vi syv nakkevirvler. Hvor c1 er det øverste nakkeleddet (atlas) og c7 er den nederste nakkevirvelen. Innimellom disse virvlene har vi mykere mellomvirvelskiver. Disse sørger for demping, beskyttelse og støtabsorbering for virvlene, samtidig som de gjør nakkebevegelighet mulig. Skivene består av 2 lag; den harde ytterveggen (annulus fibrosus) og den mykere indre kjernen (nucleus pulposus). Dersom den indre massen går gjennom en skade i ytterveggen kalles dette for et skiveprolaps.

 

“Vondtklinikkene med avdelinger på blant annet Eidsvoll Sundet (Viken), Råholt (Viken) og Lambertseter (Oslo) innehar særegen ekspertise innen utredning, behandling og opptrening av nakkeprolaps og nakkesmerter. Vår visjon er alltid å være de beste offentlig autoriserte klinikerne innen utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Kontakt oss gjerne via lenkene dersom du trenger hjelp med din problematikk.”

 

Artikkel – Sist oppdatert: 08.03.2022

Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo), avd. Råholt (Viken) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).

 

Hvorfor får man Skiveskader?

Generelt sett er det en rekke faktorer som spiller inn når det kommer til skiveskader. Skiveskader kan oppstå ved feilbelastning over lengre tid, eller så kan det også oppstå mer akutt – for eksempel ved fall eller bilulykker. Sannheten er at det gjerne er de daglige belastningene som til slutt blir utslagsgivene – for eksempel det veldig lite ergonomiske hjemmekontoret ditt.

 

Forebyggende tiltak kan innebære lett bevegelse i hverdagen og daglige gåturer. Sørg også for å gjøre lette mobilitetsøvelser og å tøye lett på nakke og skuldre. Men viktigst av alt er det å unngå statisk belastning over lengre tid – dag ut og dag inn. Vurder arbeidsposisjonen din og se om du kan gjøre noen endringer i skjermhøyde eller lignende.

 

De 3 Typene av Skiveskade

Vi deler inn skiveskader i 3 hovedkategorier. Klassifiseringen er basert på helsetilstanden til ytterveggen og den indre massen til mellomvirvelskiven:

1. Skivebukning (Skiveprotrusjon)
2. Skiveprolaps (Skiveekstrusjon)
3. Alvorlig Prolaps (Skivesekvestresjon)

I neste del av artikkelen vil vi gå mer detaljert inn på hver og en av de tre forskjellige skiveklassifiseringene.

 

1. Skivebukning (Skiveprotrusjon)

Det er veldig vanlig å oppdage skivebukninger på MR undersøkelser. Dette innebærer at den myke geleaktige indre massen (nucleus pulposus) trykker mot ytterveggen, men uten at det er skade på den fibrøse veggen (annulus fibrosus). Altså er det ingenting av den myke massen som siver ut av mellomvirvelskiven.

 

En cervikal skivebukning kan være et forstadie til et skiveprolaps. Men det er også veldig viktig å nevne at ikke alle bukninger utvikler seg til prolaps. Veldig mange gjør det de kan for å redusere risikoen ved å gå i gang med spesifikke rehabiliteringsøvelser, ergonomiske tilpasninger og fysikalsk behandling.

 

2. Skiveprolaps (Skiveekstrusjon)

Et prolaps innebærer at den myke massen siver ut gjennom ytterveggen og inn mot spinalkanalen. Alle prolaps har som regel vært skivebukninger før de utviklet seg til skiveprolaps. Det er en stor forskjell på vanlige prolaps og alvorlige prolaps – ved et normalt prolaps sitter fortsatt den myke massen fortsatt festet i mellomvirvelskiven.

 

Dersom den myke massen legger trykk mot nærliggende nerverøtter kalles dette for prolaps med nerverotspåvirkning.

 

3. Alvorlig Skiveprolaps (Skivesekvestresjon)

Den sjeldneste formen for skiveprolaps. En skivesekvestresjon innebærer at den geleaktige indre kjernen løsner helt fra mellomvirvelskiven – og deretter går ut gjennom ytterveggen. Massen kan deretter flyte rundt før den setter seg fast i spinalkanalen eller i en av nervepassasjene. Som du forstår så er dette en alvorlig type av prolaps.

 

– Alle Skiveskader kan gi Smerter og Inflammasjon ved Nerveaffeksjon

Dersom det er skade på ytterveggen av mellomvirvelskiven, og den indre kjernen legger trykk på nærliggende spinalnerver, ryggmargen eller medulla, så kan det oppstå smerter og nevrologiske symptomer. Av det som gjerne kalles de 3 typene av skiveprolaps er det dòg svært usannsynlig at en skivebukning legger press mot nærliggende nerver.

 

Symptomene og smertene kan bli forverret i takt med omfanget av skiveskaden. Hvis skivehelsen blir forverret, blir skivehøyden ytterligere redusert og vi kan få en situasjon med enda trangere plassforhold for nerverøttene.

 

Skiveskader kan forekomme i nakken, brystryggen og korsryggen. Dòg er det vanligste at det forekommer i nedre del av nakken og korsryggen. Dette skyldes at korsryggen og nakken bærer mest vekt og at de er de mest bevegelige delene av ryggraden.

 

Utredning og Undersøkelse av Skiveskader i Nakken

(Bilde: En moderne kiropraktor ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet undersøker funksjon i arm og skulder)

  • Funksjonell Undersøkelse
  • Nevrologisk Testing
  • Bildediagnostisk Utredning (Hvis medisinsk indisert)

En moderne kliniker vil kunne hjelpe deg med å vurdere dine symptomer og kliniske tegn. Basert på funksjonelle undersøkelser og nevrologiske tester kan terapeuten anslå sannsynligheten for om det foreligger nerveavklemming og si mer om hvilke strukturer som er involvert.

 

Våre offentlig autoriserte kiropraktorer ved Vondtklinikkene innehar henvisningsrett til bildediagnostisk utredning dersom dette er indisert. For å kartlegge skiveskader i nakken er det MR undersøkelse som er gullstandard. Vanlig røntgen kan ikke anslå skivetilstanden, da den kun viser benvev på en god måte.

 

Behandling, Egentiltak og Rehabiliteringstrening mot Skiveskader i Nakken

Som Skeid-supporteren og musikeren Jokke Nielsen sa: «Alt kan repareres». Vel, alt kan hvertfall bli en god del bedre – om ikke alltid 100% forbedret. Våre toppmoderne klinikere på våre avdelinger på Vondtklinikkene innehar den høyeste faglige kompetansen innen utredning, behandling og rehabilitering av skiveskader i nakken. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp med dine plager. Vi benytter moderne og evidensbaserte behandlingsteknikker som intramuskulær stimulering, leddmobilisering og laserterapi.

 

Egentiltak mot Skiveskader i Nakken

Mange av våre pasienter stiller gjerne spørsmål om egentiltak. Altså produkter og daglige tiltak som kan bidra til forebygging og skadetilheling mot deres nakkesmerter og skiveskader i nakken. Generelt sett vil alle ha godt av å bruke en gjenbrukbar kombopakning – dette er pakninger som kan brukes både som varmepakninger i mikroen og kjøles ned i fryseren. Det er også langt mer naturvennlig enn engangspakninger. Ellers er det også vanlig med bruk av kompresjonshansker og hjemmetraksjonsapparater.

 

Alle bør ha en ispakning i fryseren, da den kan benyttes for å lindre hodepine og akutte smerter (for eksempel ved overtråkk). Her ser du en kombopakning (kan også varmes i mikroen og fungere som varmepakning) som kan brukes om igjen og om igjen. Vi anbefaler at du bruker den daglig som varmepakning for å løse opp i stramme nakkemuskler. Klikk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om den.

 

Nerveavklemming i nakken kan påvirke grepstyrke og gi smerter i hendene. Forskningsstudier har vist at kompresjonshansker kan gi effekt i form av bedre grepstyrke og håndfunksjon.1 Hanskene skal brukes daglig, men man trenger naturligvis ikke å ha det på hele dagen. Vi anbefaler dòg gjerne minst 3 timers bruk om dagen. Du kan klikke på lenken ovenfor for å lese mer om produktet – og se kjøpsmuligheter.

 

De som er rammet av skiveskader i nakken har som regel trangere plassforhold og redusert skivehøyde. Mange lurer dermed på om det er måter de selv kan redusere trykket mot nervene i nakken. Forskning på pasienter med nakkeprolaps har vist at 2 ganger 5 minutter med daglig bruk av nakketraksjonsapparat, som vist ovenfor, kan gi smertelindring og mindre nervetrykk.2 

 

Men den kan også brukes 2 ganger daglig i 10 minutter av gangen. Vi anbefaler oppblåsbart apparat, som vist ovenfor, da dette anses som tryggere og at man selv får kontrollert hvor mye man pumper opp puten for ønsket strekk. Puten skal ikke brukes som en nakkekrage over lengre tid, men heller som en daglig traksjon i det tidsintervallet som nevnes her (2x 10 minutter) – og i studien publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet American Journal of Physcial Medicine and Rehabilitation.

 

I illustrasjonen nedenfor ser du virkemåten til traksjonsapparatet og traksjonsbehandling:

 

Nakketraksjon

Formålet er altså å midlertidig redusere trykket mot mellomvirvelskivene og de tilhørende nerverøttene. Dette legger til rette for forbedret skivehelse og skivehøyde. Du kan lese mer om hjemmetraksjonsapparatet her eller via lenken ovenfor – hvor du også kan se kjøpsmuligheter.

 

Rehabiliteringsøvelser mot Cervikale Skiveskader

Nøkkelen i opptrening mot cervikale skiveskader ligger i kontinuitet. Vi er fullt klar over at mange kan oppleve en midlertidig irritasjon av områdene de første gangene de gjør øvelsene – men dette vil gå over. Prøv heller å gå ned på intensiteten de første par øktene og tilpass etter egen helsetilstand.

 

Nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi (Oslo) fram et program bestående av 9 øvelser. Du kan utføre programmet 2-5 ganger i uken, men det viktigste er kontinuitet over tid (minst 12 uker).

 

– Husk at det vanskeligste med trening er å få en god rutine. Sett deg realistiske delmål underveis og loggfør forbedringen – på denne måten kan du opprettholde motivasjon og faktisk se forbedringen svart på hvitt.

 

VIDEO: 9 Øvelser mot Nakkesmerter

Programmet består av både bevegelighetsøvelser og tøyeøvelser. Husk å ikke tøye for hardt ved uttøyning – hold deg til moderat strekk i 30 sekunder x 3 sett.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Kontakt Oss: Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

behandling

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved nakkeprolaps og nakkesmerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Ikke la nakkesmertene ta kontroll over hverdagen din. Ta heller aktive grep og gjør noe med det.”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller via direktelenkene nedenfor)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)

 

Med de beste ønsker om god nakkehelse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

Forskning og Kilder:

1. Nasir et al, 2014. Therapy gloves for patients with rheumatoid arthritis: a review. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2014 Dec; 6(6): 226–237.

2. Swezey et al, 1994. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.