Nakkeprolaps og Hodepine
Mange med nakkeprolaps melder om økt forekomst av hodepine. Her ser vi nærmere på hva forskningen sier om sammenhengen mellom nakkeprolaps og hodepine.
Hodepine er en plage som kan gå hardt utover hverdagen – særlig hvis den forekommer oftere og oftere. Vi vet at stresshodepine, nakkehodepine og migrene står for majoriteten av tilfellene. Forskning har vist at det er betydelig høyere forekomst av hodepine blant pasienter med nakkeprolaps og nerveavklemming.1 Det som er gledelig er at en større andel av pasientene melder om total forbedring av hodepinen når nerveavklemmingen blir borte ved bruk av konservativ behandling.
– Definisjon: Nakkehodepine og Discogen Hodepine
Studier har vist at personer med nakkeprolaps har høyere smertesensitivitet i nakke og skulderområdene. Dette knyttes igjen opp mot mer anspent muskulatur i nakke og skuldre, som igjen gir utslag i form av begrenset bevegelsesutslag. Over tid kan denne feilfunksjonen bidra til det vi kaller nakkehodepine – altså hodepine som har utgangspunkt i nakkens muskler, ledd og nerver. I denne artikkelen er vi, naturlig nok, ekstra fokusert på lenken mellom cervikal prolapspåvirkning og hodepine.
“Vondtklinikkene med avdelinger på blant annet Eidsvoll Sundet (Viken), Råholt (Viken) og Lambertseter (Oslo) innehar særegen ekspertise innen utredning, behandling og opptrening av nakkeprolaps og nervesmerter. Vår visjon er alltid å være de beste offentlig autoriserte klinikerne innen utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Kontakt oss gjerne via lenkene dersom du trenger hjelp med din problematikk.”
Artikkel – Sist oppdatert: 08.02.2022
Av: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse – avd. Lambertseter (Oslo), avd. Råholt (Viken) og avd. Eidsvoll Sundet (Viken).
Hvordan er Nakkeprolaps Lenket til økt Forekomst av Hodepine?
Det er dokumentert en sammenheng mellom hodepine og nakkeprolaps. I en retrospektiv studie gikk man nemlig gjennom 275 tilfeller av nakkeprolaps, hvor man blant annet kartla hodepine i form av frekvens og intensitet. Her kom det fram at tilnærmet 60% av de 275 pasientene hadde assosiert hodepine, da enten daglig eller gjentagende. Man så blant annet på nakkeprolaps med påvirkning av C4-nerveroten, C5-nerveroten, C6-nerven, C7-nerven og C8-nerveroten. Her er resultatene:
-
Nerverotspåvirkning – C4: 6 av 8 pasienter meldte om hodepine. Altså 75%.
-
Nerverotspåvirkning – C5: 21 av 31 pasienter rapporterte om hodepine. 21/31×100 = 67.7%.
-
Nerverotspåvirkning – C6: 84 av 142 med hodepine. 84/142×100 = 59.1%.
-
Nerverotspåvirkning – C7: 46 av 81. 46/81×100 = 56.7%.
-
Nerverotspåvirkning – C8: 4 av 13. 4/13×100 = 30.7%.
– Høyere Prosentandel med Hodepine i Nivåene C4 og C5
Her er det mye nyttig informasjon å hente. For det første ser vi at det er høyere andel med hodepine desto høyere opp i nakken vi er. Årsaken til dette ligger i at flere av musklene og leddene i disse nivåene har smertemønstre som kan gi hodepine. Dòg er det også slik at det er høy forekomst av hodepine i nivåene nedenfor også. I figur 1 nedenfor kan du se flere eksempler på dette:
[Figur 1: Ulike Muskler i Kjeve og Nakke som kan Bidra til Hodepine]
Med dette tatt i betraktning, samt at vi kjenner til at det er en klar lenke mellom muskelspenninger, bevegelsesrestriksjoner og smerter, så må vi ta en nærmere titt på smertefysiologien.
– Skiveskader gir Økte Muskelspenninger og Bevegelsesforstyrrelser
Tidligere smerteforskning har nemlig vist at langvarig feilfunksjon i skivene kan føre til hypersensitivisering av smertesignaler. Fysiologisk sett fører dette til en høyere konsentrasjon av skadevev og muskelspenninger.2 Samtidig vet vi at dette kan resultere i at man havner i en ond sirkel – hvor årsaken bidrar ytterligere til å forverre både smerter og hodepine. Man mener at denne forverringen over tid kan gjøre smertene kroniske. Det er nettopp denne kronisiteten vi vil jobbe med å unngå.
«- Det viktigste dersom man er rammet av nakkeprolaps og svimmelhet er at man tar aktivt tak i problemet. Og husk at selv om man har ventet lenge – så er den ‘neste beste tiden å plante et tre i dag’. Men det tilrådes altså ikke å utsette det hele enda lenger. Alt kan bli bedre – kanskje aldri helt 100%, men feilfunksjon i bevegelsesapparatet kan alltid bli en god del bedre. Ikke gi opp.»
Konklusjon: Ja, Nakkeprolaps er Lenket til Hodepine
Dokumentasjonen som forekommer innen forskning på nakkeprolaps er ganske klar på sammenhengen mellom nakkeprolaps og hodepine. Årsaken ligger altså primært sett i at cervikal skiveprolaps bidrar til feilfunksjon i nakkemusklene og nakkeledd – som igjen gir bevegelsesforstyrrelser. Den tydelige forbedringen når trykket fra nerven fjernes viser også til den tydelige sammenhengen. I neste del av artikkelen vil vi gå nærmere inn på behandlingsmetoder, egentiltak og rehabiliteringsøvelser som kan hjelpe deg med å redusere nervetensjon og avklemming.
– Når Nakkehodepine Skyldes Nakkeprolaps
Det riktige medisinske begrepet for denne type hodepine blir: Cervikogen discogen hodepine. Discogen refererer her til at plagene er skivebetinget – altså at de skyldes skademekanismer på mellomvirvelskiven.
Behandling og Rehabiliteringstrening mot Cervikogen Discogen Hodepine
På dette nettstedet kan du, dersom du vet det, lese i detalj om nakkeprolaps i spesifikke skivenivåer (C5, C6, C7, C8), samt lese en stor og detaljert artikkel om fysikalsk behandling av nakkeprolaps (lenken åpnes i nytt vindu – slik at du også kan lese ferdig denne artikkelen). Når man er rammet av nakkeprolaps og avklemming i nakken, så er det viktig å være realistisk. Slike skiveskader vil ta tid. Men det finnes heldigvis godt dokumenterte behandlingsmetoder, egentiltak og rehabiliteringsøvelser som vil kunne hjelpe deg. En prosess på 3 til 6 måneder er dòg å forvente grunnet at det foreligger fysisk nervepåvirkning og skade på mellomvirvelskiven. Konservativ behandling av nakkeprolaps utføres gjerne av moderne kiropraktor og / eller fysioterapeut.
4 Behandlingsformål ved Konservativ Behandling mot Nakkeprolaps med Assosiert Hodepine
Vi sier gjerne at vi har fire hovedmål når det kommer til fysikalsk behandling mot cervikogen discogen hodepine:
-
Dekomprimere Mellomvirvelskiven og Redusere Nerveavklemmingen
-
Redusere Nervesmerter og Tilhørende Hodepine
-
Gjenopprette Normal Funksjon i Muskler, Nerver og Ledd
-
Redusere Risikoen for Gjentagende Problematikk med Rehabiliteringsøvelser og Råd om Egentiltak
Konservativ fysikalsk behandling sikter til tilpassede behandlingsmodaliteter for å hjelpe deg til bedre funksjonalitet i nakken, skuldrene og brystryggen. Blant annet kan muskelknutebehandling, traksjon, leddmobilisering, laserterapi og intramuskulær akupunktur, være symptomlindrende og funksjonsbedrende for mange. En moderne kliniker vil tilpasse behandlingen og rehabiliteringsøvelsene individuelt – avhengig av hver enkelt kasustikk. Vi mener også at egentiltak i form av hjemmetraksjonsapparat for nakken (lenken åpner i et nytt leservindu) og kompresjonshansker (ved symptomer ned i hendene – for eksempel ved avklemming av en eller flere av C6-C7-C8 nervene) kan være verdt å utprøve, samt bruk av ergonomisk u-formet hodepute.
-
Tips 1: Kompresjonshansker (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Avklemming av C7 og C8-nerveroten kan gi redusert styrke i grep og fingre, samt tilhørende nummenhet. Forskningsstudier har dokumentert at bruk av kompresjonshansker har effekt i form av forbedret grepstyrke og håndfunksjon.3 Dette er også evidensgrunnlaget for at vi anbefaler alle med nakkeprolaps med nervepåvirkning ned i hender og fingre å prøve slike. Naturlig nok vil det fungere bedre for enkelte, men det vi vet er at det ikke har noen negative effekter.
-
Tips 2: Oppblåsbart Nakketraksjonsapparat (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Forskning på pasienter med nakkeprolaps har vist at 2 ganger 5 minutter med daglig bruk av nakketraksjonsapparat, som vist ovenfor, kan gi smertelindring og mindre nervetrykk.4 Men den gang også brukes 2 ganger 10 minutter. Vi anbefaler oppblåsbart apparat, som vist ovenfor, da dette anses som tryggere og at man selv får kontrollert hvor mye man pumper opp puten for ønsket strekk. Puten skal ikke brukes som en nakkekrage over lengre tid, men heller som en daglig traksjon i det tidsintervallet som nevnes her – og i studien publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet American Journal of Physcial Medicine and Rehabilitation.
I illustrasjonen nedenfor ser du virkemåten til traksjonsapparatet og traksjonsbehandling:
Formålet er altså, i kombinasjon med bevegelse i hverdagen og gitte rehabiliteringsøvelser, å stimulere til tilheling i mellomvirvelskivene – og fjerne trykket mot de påvirkede nerverøttene. Du kan lese mer om hjemmetraksjonsapparatet her eller via lenken ovenfor – hvor du også kan se kjøpsmuligheter.
Rehabiliteringsøvelser mot Cervikogen Discogen Hodepine
Basert på hva vi har lært tidligere i artikkelen vet vi at hodepine assosiert med nakkeprolaps gjerne stammer fra nakkemusklene og nakkeleddene. Derfor kommer vi til å dele rehabiliteringstreningen inn i to ulike faser. Fase 1 sikter seg særlig inn på å gi bedre funksjon og bevegelighet i nakke, skulderblad og skuldre – i den mer smertefulle fasen av et nakkeprolaps. Fase 2 kan implementeres med fase 1 og vil kunne gi et temmelig fullkomment treningsprogram for deg med feilfunksjon i nakke og skuldre.
VIDEO: Fase 1 – Bevegelse og Funksjonstrening i Nakke og Skuldre
Ved tøyeøvelser anbefaler vi at du holder strekken på et moderat nivå, og sikter deg inn på rundt 30 sekunder over 3 sett.
VIDEO: Fase 2 – Tilpasset Opptrening av Skulder og Skulderblad med Strikk
Her kan du se et eksempel på den typen av strikktrening vi refererer til tidligere i artikkelen. Prøv deg gjerne med 3 sett og 6-12 repetisjoner pr øvelse. Tilpass i forhold til egen sykdomshistorikk og dagsform.
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
-
Tips 3: Treningsstrikker (se eksempel via lenken som åpner i nytt vindu)
Det hersker nok heller liten tvil om at vi er store fans av trening med strikk. Grunnen til det er at det er både trygt, enkelt og effektivt – noe som er ypperlig for de med nakkeprolaps og som ikke ønsker å feilbelaste seg. I lenken ovenfor kan du se flere varianter av denne treningsstrikken – og kjøpsmuligheter.
Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?
Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved nakkeprolaps, nakkesmerter og svimmelhet.
Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling ved de ulike klinikkene – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.
“- Et nakkeprolaps med tilhørende hodepine kalles for cervikogen discogen hodepine. Hver enkelt av disse kan gå hardt utover hverdagen – både psykisk og fysisk – men når de kombinerer og gir smerter i samlet tropp kan det være ekstra krevende. Vi hjelper deg gjerne og vil gjøre vårt ytterste for at du skal komme tilbake til en smertefri hverdag.”
Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:
(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller via direktelenkene nedenfor)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene
Forskning og Kilder:
1. Persson et al, 2006. Headache in patients with cervical radiculopathy: a prospective study with selective nerve root blocks in 275 patients. Eur Spine J. 2007 Jul; 16(7): 953–959.
2. Johansson et al, 1999. Pathophysiological mechanisms involved in genesis and spread of muscular tension in occupational muscle pain and in chronic musculoskeletal pain syndromes: a hypothesis. Med Hypotheses . 1991 Jul;35(3):196-203
3. Nasir et al, 2014. Therapy gloves for patients with rheumatoid arthritis: a review. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2014 Dec; 6(6): 226–237.
4. Swezey et al, 1994. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2.